Poslednje

Novopazarska Srednja škola za dizajn domaćin završnice Ersasmus+ projekta

Novopazarska srednja Škola za dizajn domaćin je ERASMUS+ projektu pod nazivom SWOT koji se odnosi na reciklažu tekstila. Novopazarskoj školi je pripala čast da organizuje završnu konferenciju na kojoj učestvuju škole iz partnerskih zemalja: Turske, Rumunije, Italije i Portugalije.

Jedan od partnera je srednja Tehnološka škola iz rumunskog grada Arada.

” Reciklaža tesktila je globalno bitna, ne samo u zemljama koje su obuhvaćene ovim projektom jer je dobro poznato da je tekstilna industrija najveći zagađivač na svetu. Kada smo počeli da pišemo ovaj projekat, shvatili smo da učenicima treba što bolje da objasnimo upravo tu činjenicu da je tekstil glavni zagađivač na svetu. Dakle, oni moraju da shvate da će njihov budući posao proizvoditi zagadjenje broj 1 u svetu ali takodje moraju da nauče kako da koriste tesktil, kako da kupuju, kako da predju put od brze mode do one takozvane sporije. Sigurna sam da nakon ovog projekta naši đaci dosta više znaju na koji način mogu da sačuvaju prirodu i kako da malim koracima zaustave klimatske promene” – istakla je zamenica direktora rumunske škole i menadžer projekta Anka Lopej .

Direktor škole domaćina Meho Camović rekao je da je velika čast što je Novi Pazar domaćin završnice značajnog projekta dugog dve godine i vrednog 250.000 evra koji će biti završen u petak zajedničkom revijom od recikliranog teksasa.

 

Podeli