DruštvoPoslednjeReportaže

Da Ramazan ima ovosvjetsku kuću, mislim da bi to bio Novi Pazar

Piše: Galib Gicić

Miris ćeregotije, zatvoreni kafići tokom dana, besplatna hrana, kolači i ramazanska pića dostupna svima, prazni sokaci u vrijeme juftara i gužve do sufura slika su i ovogodišnjeg Ramazana u Novom Pazaru.

U centru grada, vlasnici poslastičarnica i prodavnica skoro svakodnevno postavljaju štandove sa raznovrsnim kolačima, pićima poput kleke i boze, gratis ih nude prolaznicima da uzmu i ponesu kući za juftar, ne praveći razliku između onih koji su u potrebi i onih koji nisu.

Na pekarama, ramazansku piticu-hljeb možete, a i ne morate platiti. Svež somun humanitarci dijele na svakom ćošku šehera. Organizacije ugroženim porodicama svakodnevno na kućnu adresu dostavljaju obilne juftare. Kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga, namijenjenih za pomoć Palestini i onima u potrebi  su svuda.

Prodavci mahalskih trgovina, kod kojih je kupovina i na veresiju-recku uobičajena, pričaju  kako građani uplaćuju novac namijenjen za sadaku ili zekat, kako bi otplatili  dugove zaduženih komšija, pa zahvaljujući dobroti pazaraca u Bajram ulaze bez strepnje.

Strani turisti koji tokom ovog perioda obilaze Sandžak, ostaju iznenađeni zašto su terase kafića na šetalištu prepune gostiju, a kafići  ne rade, dok su na stolovima samo mobilni telefoni i laptopovi. Nema hrane ni pića.

Javno ne jedu i ne piju ni nemuslimani, jer poštuju svoju braću koja su u islamskom postu. Ugostiteljski objekti i prodavnice u Novom Pazaru, posebno u centru,  specifični su i po tome da nikada ne prodaju alkohol, a i mali broj onih na periferiji koji nude alkoholna pića tokom godine, Ramazanom izbacuju iz ponude.

Televizije emituju tematske programe, Radio televizija Novi Pazar kompletan  program prilagodila je Ramazanu, pa gledaoci širom Srbije i Balkana mogu uživati u tematskim emisijama, vjernici u mukabelama, predavanjima, itd. Već skoro 5 godina Grad Novi Pazar je vratio tradiciju da pucanj iz topa sa zidina Bedema oglašava juftar, pa i taj trenutak televizija prenosi uživo.

Idiličnu sliku tokom perioda posta  u Novom Pazaru jedino remete cijene namirnica koje su neophodne tokom ovog svetog mjeseca, kao što su spanać, sir i slični proizvodi. Umjesto da  Ramazanom budu jeftiniji, oni postaju sve skuplji. U šali, neki građani kažu: “Kupiću kilogram mesa umjesto spanaća, da uštedim.”

Tekst ću završiti citirajući musafira iz Bosne koji reče: “da  Ramazan ima ovosvjetsku kuću, ja mislim da bi to bio Novi Pazar.”

Galib Gicić

Podeli