DruštvoVesti

Ustavni sud doneo novu odluku u korist porodilja

“Ravnopravan položaj trudnica” je ukratko zaključak odluke ustavnog suda kojim je prestala da važi odredba člana 13 stav 1 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.  Naime naknada zarada za žene koje održavaju trudnoću i one koje ne moraju ovom odlukom biće izjednačena. Ovo nije prva odluka ustavnog suda koja se odnosi na zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Na snagu je stupila nova odluka Ustavnog suda po kojoj je izjednačen način obračuna naknada zarada žena koje održavaju trudnoću i onih koje to ne moraju.  On će se obračunavati tako što će u obračunu ulaziti iznosi koji imaju karakter zarade a na koje su plaćeni porezi i doprinosi koji prethode otvaranju porodiljskog odsustva 18 meseci unazad.  Šta to znači u praksi objasnio nam je rukovodilac odeljenja za društvene delatnosti Aladin Brunčević.

“Po oceni ustavnog suda žene koje su imale komplikacije u toku trudnoće i koristile su trudničko bolovanje, a po zakonu o Zdravstvenom osiguranju je im je obezbeđena posebno zdravstvena zaštita, stavljane su nepravedno u nepovoljan položaj u odnosu na žene koje su imale urednu trudnoću koja nije imala komplikacija. Zašto? Zato što se period obračunavanja nije uzimao 18 meseci koji su prethodili porodiljskom odsustvu već koji su prethodili trudničkom bolovanju. To znači da, žene koje nisu imale 18 meseci radnog staža u trenutku kada su uzimale to trudničko bolovanje, to jest bile su sprečene za rad, ne svojom voljom, ne hirom, nego su imale neke zdravstvene komplikacije. Te žene nisu imale, po formuli, pravo da imaju tu punu zaradu tokom porodiljskog odsustva. Ovom odlukom Ustavnog suda ta nepravda je ispravljena. Sve one žene i majke, ukoliko smatraju da su oštećene ovom neustavnom odlukom ovog zakona, mogu se javiti u prostorijama Odeljenje za društvene delatnosti i podneti zahtev za ispravku rešenja u kancelariji broj osam”, kazao je Brunčević.

Rok za podnošenje navedenog zahteva je šest meseci od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda. Odnosno poslednji dan podnošenja zahteva je 14. avgusta 2024. godine.

Pravo na obeštećenje nemaju majke koje su dobile rešenje u period od 1. jula 2018. godine i 19. aprila 2019. godine, kao ni preduzetnice, poljoprivrednice i zaposlene na ugovoru o delu”, kazao je Brunčević.

U Odeljenju za društvene delatnosti do sada je podneto oko 700 zahteva od kojih je 40 odsto odrađeno. Kako je naveo Brunčević i ostali zahtevi će se u najskorijem roku rešiti.

Alma Ademović

 

Podeli