Društvo

Promjene saobraćajnog režima i oslobađanje trotoara u fokusu Savjeta za bezbjednost saobraćaja

Na prvoj konstitutivnoj sjednici Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Novog Pazara, predsjednik Savjeta, Vahidin Melajac, predstavio je detaljan pregled planova usmjerenih na poboljšanje sigurnosti i efikasnosti saobraćaja u gradu.

,,Naš rad se fokusira na iskorištavanje ekspertize saobraćajnih inženjera, građevinskih inženjera, arhitekata, kao i direktora škola i drugih stručnjaka, kako bismo unaprijedili saobraćajne uslove. Moj glavni zadatak kao predsjednika ovog Savjeta jeste implementacija različitih preporuka od stručnjaka kroz, kako bih rekao, političko djelovanje, u funkcionalnost našeg grada,” rekao je Melajac.

U cilju bržeg rješavanja problema i unapređenja komunikacije unutar Savjeta, Melajac je najavio održavanje sastanaka dva puta mjesečno:

“Fokusiramo se na brze dogovore i pokretanje konkretnih akcija kako bi građani Novog Pazara mogli uočiti napredak u saobraćajnoj infrastrukturi i  funkcionisanju grada već u narednim mjesecima,”.

Posebna pažnja biće posvećena analizi i mogućim promjenama u saobraćajnom režimu, uključujući prelazak na jednosmjerno kretanje i oslobađanje trotoara za pješake kako bi se osigurala veća sigurnost.

,,Analize će početi već sutra. Razmotrit ćemo promjene režima saobraćaja u pojedinim dijelovima grada, kao što je prelazak sa dvosmjernog na jednosmjerno kretanje i oslobađanje trotoara, što će doprinijeti sigurnijem kretanju pješaka,” naglasio je Melajac.

Savjet planira da svoje napore koncentriše na centar grada, razmatrajući ideje, projekte i studije koje će  implementirati.

,,Imamo mnogo ideja i uvjeren sam da će ovaj savjet biti veoma produktivan,” rekao je Melajac.

Finansiranje projekata osigurano je kroz sredstva dobijena od Agencije za bezbjednost saobraćaja, ukupnim budžetom od 22 miliona dinara.

,,Stavke su podijeljene prema procentima: 40% je za infrastrukturu, što je za našu lokalnu zajednicu najbitnije, a ostalo se odnosi na prevenciju i edukaciju. Poseban fokus biće na tome da se 40% sredstava iskoristi za što bolje projekte koje možemo financirati, a cilj nam je da u narednim mjesecima potrošimo sva sredstva, uz mogućnost da, ako bude potrebe, započnemo i sa većim projektima,” izjavio je za Dnevnik RTV Novi Pazar Vahidin Melajac, predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Novog Pazara.

G!cić

Podeli