Društvo

Međunarodne analize potvrdile novopazarski i prijepoljski Kur’an iz istog perioda?

Novopazarski mushaf, star je otprilike kao i prijepoljski, pokazuju rezultati tonanalize iz Kaira, Zagreba i Sjedinjenih Američkih Država.

“Mushaf iz novopazarskog muzeja proučavan je tokom prošle godine kada se preko stila i načina pisanja pokušala utvrditi starost,” objasnio je arheolog Mustafa Baltić.

Stručnjaci su analizirali rukopis, na  osnovu procjene eksperta za osmanske rukopise iz Državnog arhiva Egipta u Kairu, mushaf je nastao u 16. vijeku, sa intervencijama na rukopisu do 18. vijeka, a na osnovu stila pisanja, vrste pisma i ukrašavanja.

,,Ova detaljna analiza pruža uvid u historijski značaj mushafa. Radiokarbonskom analizom dijela kožnih korica mushafa, koja je rađena u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, utvrđeno je da je posljednje koričenje mushafa, koje je rađeno po narudžbi izvjesnog Murtage Rogačli (Rogačanin), izvedeno najvjerovatnije 1763. godine, kalibrirano do 1781. Druga manja mogućnost je vezana za 1660. godinu.” istakao je Baltić

Projekat je dobio podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, a opširniju priču pogledajte večeras u ramazanskom programu.

G!cić

 

Podeli