KulturaVesti

Hor Isa-beg iz Novog Pazara upotpunio ramazansku atmosferu u Mostaru

U okviru manifestacije “Ramazan u Mostaru” večeras je u prepunoj Sali Narodnog pozorišta koncertom ilahija, kasida i sevdalinki ramazansku atmosferu u Mostaru upotpunio hor Isa-beg iz Novog Pazara.

Hor Ia-beg je jedan od tri renomirana hora s područja Sandžaka sa višedecenijskim iskustvom njegovanja duhovne muzike ponajprije balkanskih muslimana ali i poznatih izvođača u Evropi i islamskom svijetu.

Uz autorske pjesme snimljene na nosače zvuka na koncertu su izvodili i pjesme Mahira Zina na engleskom jeziku, poznate bosansko-hercegovačke i turske ilahija.

Koncert su završili dobro poznatim sevdalinkama sa dominantnim motivima islama i tradicije Bošnjaka.

Poziv da učestvuju u  manifestaciji Ramazan u Mostaru smatraju privilegijom, jer osim potvrde da šira publika cijeni njihov doprinos očuvanju duhovne muzike, dolazak u Mostar smatraju i osvjedočenjem pripadanja jedinstvenom kulturno-civilizacijskom krugu sa bosanskohercegovačkim muslimanima.

– Mi Bošnjaci smo jedan narod, osim dijalektičkih razlika druge nisu uočljive. Imamo iste moralne i vjerske vrijednosti – naglasio je Elvir Bogućanin, direktor Kulturno umjetničkog društva u čijem sastavu djeluje i hor Isa-beg.

U prilog ovom stavu naveo je da su već nekoliko puta nastupali u Mostaru na svadbama i privatnim druženjima, što je česta pojava u Sandžaku.

Hor u ovom sastavu i pod ovim imenom djeluje još od 2008.godine, a nastupali su u svim većim gradovima na Blakanu, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Njemačkoj, Austriji, SAD-u. Hor, kako to ističe Bogućanin, ima odličnu saradnjusa izvođačima ilahija i kasida iz Bosne i Hercegovina, kao i sa poznatim estradnim umjetnicima koji ih angažiraju na svojim koncertima sevdalinki.

(Preporod.info)

 

Podeli