PolitikaSvetVesti

Danas lokalni izbori u Turskoj

U Republici Turkiye danas se održavaju lokalni izbori na kojima će nešto više od 61 milion registriranih glasača birati lokalne vlasti na mandat od pet godina, javlja Anadolu.

Birališta su otvorena u sedam sati i glasaće se do 16h u 32 regije na istoku zemlje i od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu u ostatku Turkiye.

U velikim gradskim sredinama birači će birati gradonačelnike, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca, a takvi izbori će se održati u velikim gradovima kakvi su Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon i Van.

U provincijama koje nemaju status velikog grada birači će birati sazive provincijskih skupština, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca.

Na terenu će biti i 1.004 mobilna biračka tima koji će posjećivati birače koji zbog bolesti nisu u stanju doći na birališta.

Otvaranje glasačkih kutija i brojanje glasova će početi po zatvaranju birališta, a prvi rezultati se očekuju za pozicije gradonačelnika.

Vrhovna izborna komisija Turkiye ranije je saopćila da je sve spremno za izborni dan tokom kojeg će na snazi biti izborna šutnja.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Ahmet Yener saopćio je da su poduzete sve mjere kako bi se osiguralo da se izbori održe u sigurnom okruženju.

Na dan izbora od 6 do 24 sata biće zabranjena prodaja alkoholnih pića na bilo koji način, posluživanje ili konzumiranje bilo kakvih alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima.

Za vrijeme glasanja biće zatvoreni svi javni zabavni prostori poput kafića, kafeterija i internet kafea, a u restoranima će se posluživati isključivo hrana.

Na dan glasanja radio stanice i svi mediji neće moći davati vijesti, predviđanja ili komentare o izborima i njihovim rezultatima do 18 sati.

Na radiju i svim medijima od 18 do 21 sat mogu se objavljivati ​​samo vijesti i saopćenja koja o izbornom procesu bude davala Vrhovna izborna komisija.

Zabrana emitiranja vijesti o izborima završava u 21 sat, ako Vrhovna izborna komisija ne odluči da je ukine i ranije.

Anadolu

Podeli