KulturaVesti

Otvorena izložba “Svedok vremena”

Izložba digitalnih grafika Slobodana Radičevića i slika Milene Radičević pod nazivom “Svedok vremena” okupila je brojne ljubitelje ove vrste umetnosti. Jedan spoj dva umetnika kroz potpuno drugačije medije otvara brojna pitanja i budi znatiželju svih kako umetnika tako i onog koji posmatra ova umetnička dela.

Izložba „Svedok vremena“osmišljena je tako da spoji umetnička istraživanja dva umetnika koja, kroz potpuno drugačije medije, prave osvrt na vreme u kojem žive i kritički odgovaraju na zastupljene vrednosti i ideologije kako u životu, tako i u umetnosti.

 

“Milena i ja smo naše radove obrađivali kroz prizmu vremena gde se Milena uglavnom bavi prošlošću, gde tradicionalnu umetnost veza pretvara u modern oblike. Ja se s druge strane više bavim budućim tendencijama digitalne umetnosti. Cilj mi je da pokrenem diskusiju vezanu za digitalnu umetnost i pojmova koji se odnose na nju”, kazao je umetnik Slobodan Radičević.

Radovi na interaktivnim TV panelima predstavljaju modifikovane digitalne verzije poznatih umetničkih dela iz svetske i naše umetnosti, kao i narodne tradicije, ali vidljivih samo pod određenim uslovima.

“Upotrebom filtera,  pomoću kog gledalac gleda sliku na ekranu, Slobodan problematizuje pojavu NFT tokena umetničkog dela, kao kapitala ali i valute u svetu gde digitalno potiskuje analogno. Na taj način postavlja pitanja o budućem mestu, analognom umetničkog radu, te tradicionalne slike u savremeno okruženju. S druge strane, Milena Radičević se osvrća na tradiciju i vez kao metafori za samo spoznaju i skroz izgubljene vrednosti poput: istrajnosti, upornosti, strasti i ljubavi prema ratu. Za sve navedeno, potrebno je vreme koje izostaje u današnjem tempu života”, objasnila je za RTV Novi Pazar moderator Lejla Pluncević.

Da li će digitalna umetnost, koja u svetu finkcioniše kao ogromna industrija, čije slike dostižu milionske cifre, postati prioritet ili ne na samim je ljubiteljima umetnosti. Izložba “Svedok vremena” autora Slobodana i Milene Radičević  biće otvorena u Galeriji multimedijalnog centra  do 4. aprila.

Alma Ademović

Podeli