Društvo

Povećan broj saobraćajnih nesreća u Novom Pazaru, bez smrtnih ishoda

U prvih nekoliko mjeseci ove godine, na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Novi Pazar, zabilježen je porast broja saobraćajnih nesreća, sa ukupno 53 povrijeđene osobe, uglavnom meštani ovog područja. U ovim nesrećama, nije bilo smrtno stradalih.

Izvještaji pokazuju da je glavni uzročnik većine nesreća bila neprilagođena brzina. “Prevelika brzina ne samo da neće skratiti vaše vrijeme putovanja, već smanjuje i vrijeme potrebno za reakciju na moguće opasnosti na putu,” upozoravaju iz Policijske uprave.

Osim toga, ističe se značaj korištenja sigurnosnog pojasa i adekvatnog prevoza djece, što značajno smanjuje rizik od povreda u slučaju nesreće. “Vežite pojas i osigurajte da djeca budu pravilno prevezena. Sigurnost treba da bude vaš prioritet,” poručuju iz policije.

Pored toga, napominje se da je pažnja na putu od kritične važnosti za izbjegavanje nesreća, pri čemu upotreba mobilnih telefona tokom vožnje predstavlja značajan rizik. “Ostavite telefon dok ste za volanom. Uzmite sigurnost u svoje ruke,” podsjećaju vozače.

Saobraćajna policija Novog Pazara apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i želi im sigurnu i sretnu vožnju, podsjećajući da je sigurna vožnja preduslov za sretan put.

G!cić

Podeli