DruštvoVesti

Hitna služba: Povećan broj pacijenata  posle iftara

U Hitnoj službi u Novom Pazaru od početka meseca Ramazana broj pacijenata je povećan. Dnevno se obavi preko 150 intervencija, a najveća je gužva posle iftara i sufura, gde se uglavnom javljaju pacijenti sa glavoboljom i bolovima u želucu.

Novopazarska Hitna služba tokom proteklih dana obavljala je u proseku 150 pregleda dnevno i oko 20 terenskih intervencija. Kako je istakla načelnica ovog odeljenja Elvira Lukač Radonjčić najviše pregleda se obavi posle iftara a pacijenti se javljaju sa različitim simptomima.

“Ono što mogu da primetim jeste da su to pacijenti koji imaju povećan krvni pritisak, koji se žale na glavobolju, pacijenti koji se žale na bolove u žučnoj kesi, oni koji se žale na bolove u želucu,  oni shodno tome i primaju svoju terapiju. S druge strane ima manji broj pacijenata koji se javljaju i zbog pogoršanja svog osnovnog stanja.

Prema rečima doktorke Lukač Radonjčić potrebno je unositi više tečnosti posle iftara nego hrane, kako bi se nadoknadilo sve ono što smo tokom posta izgubili.

“Moj savet je da pacijenti uzimaju svoju terapiju na vreme i da nakon iftara unesu više vode, a da hranu, koja je po našim običajima obilata i bogata, rasporede u više manjih obroka, kako ne bi opteretili organizam i na taj način ugrozili svoje zdravlje”,  istakla je dr Lukač Radonjčić.

Iz novopazarske Hitne službe apeluju na građane, koji imaju visoku temperaturu, da prvo uzmu simptomatsku terapiju a onda da se jave svom izabranom lekaru. Na taj način sprečiće da se pacijenti, koji su uglavnom hronični bolesnici sa pogoršanim stanjima, dodatno ne zaraze još i virusom.

Alma Ademović

 

Podeli