DruštvoVesti

Završili fakultete i vratili se u svoj mali grad! Dženana i Emir u Priboju započeli jedinstven biznis: Ovo dvoje mladih najbolji dokaz da ima života i uspeha i van Beograda 

U vremenu sveopštih migracija i depopulacije većine srpskih sela, priča Emira Vražalice i Dženane Hasanagić koji su se nakon studija i prvih poslovnih iskustava vratili u rodni grad i započeli svoj biznis, jedan je od najpozitivnijih primera koji vraća nadu.

Dženana Hasanagić i Emir Vražalica, dvoje mladih Pribojaca diplomiranih turizmologa, nedavno su odlučili da se vrate u svoj rodni grad i samostalno započnu inovativnu izradu suvenira i reklamnog materijala laserskim graviranjem na kreativnim instalacijama kombinacije drveta i drugih materijala, što je već u prvih par meseci rada izazvalo veliku pažnju i pohvale turističkih radnika i drugih potencijalnih konzumenata na celoj tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Kada smo se vratili odlučili smo se na ideju laserskog graviranja i sečenja i nakon nekoliko naših zajedničkih putovanja po regiji uvideli smo mogućnosti zarade kroz izradu suvenira. Takva ideja u ovom delu Srbije nije postojala, okrenuli smo se tome i kupili prvu mašinu i krenuli smo u proizvodnju turističkih motiva naših lokaliteta, kako bi ta mesta predstavili u što boljem svetlu, a ujedno da povežemo sa onim što smo nas dvoje studirali”, kazao je Emir za agenciju RINA.

Ovo je posebno interesantan primer za druge mlade ljude jer su Emir i Dženana svoje formalno obrazovanje permanentno nadograđivali, razvijajući svoju multitalentovanost i svestranost kroz sticanje novih znanja i veština širom sveta, kreirajući tako svoj razvojni put koji sada može da rezultira novim idejama i poslovima i to sve iz rodnog Priboja.

Uz inovacije i kreativnost kojima su osvojili simpatije svih već na startu razvoja svog biznisa, Emir i Dženana planiraju umrežavanje svih turističkih, promotivnih i preduzetničkih činilaca na lokalu, kako bi se na što bolji način valorizovali potencijali zajednice i ovaj kraj bio na adekvatan i kreativan način predstavljen na globalnom nivou.

“Što se tiče tehnološke strane, za sada koristimo laser od 80 vati, koji služi za sečenje i graviranje svih motiva i detalja. A što se tiče umne snage, korisitmo svo ono naše predznanje iz ostalih poslova kojima smo se bavili, fotografijom, dizajnom i vodjenja firmi. U planu nam je da proširimo proizvodnju i dokupićemo UV štampač koji će nam koristiti da unapredimo sve ovo čime se bavimo”, dodao je Vražalica.

Dodaje da što se tiče reakcije ljudi na sve to što rade, izrazito je pozitivna, ponajviše pogotovu što toga nije bilo na našoj teritoriji i pogotovu sve ono što se pojavi u Americi, oni mogu da rade u njihovom Priboju.

“Zbog toga pokušavamo da pratimo trendove, kako bi prošili i napravili saradnju sa ostalim akterima na lokalu, ponajviše domaćim proizvođačima, gde ćemo mi njima praviti kutije, što za med, narodne rukotvorine, što za mnoge druge proizvode”, zaključio je Emir.

Ovaj pozitivni primer putokaz je za sve one mlade koji bi da se osnaže i odvaže u započinjanju sopstvenih poslova, i koji zaslužuju veću pažnju zajednice a naročito sistemsku podršku za vraćanje ili ostanak na ovim prostorima tromeđe koja se ubrzano prazni.

(RINA)

foto RINA

 

Podeli