EkonomijaVesti

Za privredu jeftinija: Šta će biti sa cenom struje za stanovništvo u narednom periodu?

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da će struja za privredu pojeftiniti, a da će cena za stanovništvo u narednom periodu ostati ista.

On je u intervjuu za današnju “Politiku” rekao da se, kada je reč o ceni za privredu, sa Ministarstvom rudarstva i energetike intenzivno radi na izmeni metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena električne energije za komercijalne kupce, odnosno privredu.

Prema njegovim rečima, nova metodologija za formiranje cena za komercijalne kupce pružiće mnogo fleksibilnosti, jer će se izbeći drastične razlike u odnosu na tržište i u vreme niskih kao i u vreme visokih cena.

“Nova metodologija stvoriće prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera, i kod padova ali i kod skokova cena. Biće mnogo sigurniji i EPS i kupci”, rekao je Živković.

Govoreći o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u TENT-u rekao je da su radovi u samom finišu i dodao da je posle ispitivanja i rada prvog apsorbera, počelo ispitivanje i drugog a on će sredinom sledeće nedelje biti svakodnevno u radu.

“Paralelno gradimo i postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova na blokovima B1 i B2, vredno oko 200 miliona evra. Ovo postrojenje omogućiće da se emisija sumpor-dioksida smanji oko 20 puta”, naveo je Živković.

Kada je reč o prvom vetroparku EPS-a u Kostolcu rekao je da je prvi brod sa elisama za ovaj vetropark nedavno krenuo iz Kine, i da se iako su transportne rute produžene zbog rata sa piratima očekuje da vetropark u Kostolcu počne da radi u prvom kvartalu ove godine.

Autor: Tanjug

Copyright E-Stock/Dimitrije Goll, profimedia

Podeli