EkonomijaVesti

Evropske berze rastu iz nedelje u nedelju

Svetska tržišta su obe nedelje imala različite smerove kretanja. Na evropskim berzama su cene deonica prošle nedelje porasle i to osmu nedelju zaredom Londonski FTSE indeks ojačao je 0.9 posto, na 7.727 poena, dok je frankfurtski DAX porastao 0.7 posto, na 17.936 poena, a pariški CAC 1.7 posto, na 8.164 poena.

Rast cena deonica zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine evropskih kompanija, ali i nadi ulagača da će Evropska centralna banka uskoro smanjiti kamatne stope i tako potaknuti rast ekonomije. Među ulagačima nema jedinstvenog mišljenja hoće li Evropska centralna banka zaista na leto početi da snižava kamate, bez obzira na upute američke Banke federalnih rezervi. Cene nafte gotovo da se nisu promenile, a kurs evra je stabilan u odnosu na dolar.

U fokusu ulagača bili su izveštaji o inflaciji u SAD-u. Oba su pokazala da su cene u februaru porasle više nego što se očekivalo. Tako su potrošačke cene porasle 0.4 posto na mesečnom nivou i 3.2 posto na godišnjoj, a proizvođačke 0.6 posto na mesečnom nivou.

Uprkos blagom rastu inflacije u poslednja dva meseca, na tržištu i dalje prevladava stav da bi američka centralna banka u junu mogla početi smanjivati kamatne stope.

– Gledamo li ukupnu inflaciju, ostala je povišena u protekla dva meseca, ali tržište je nekako raslo. Fed možda neće u ovoj godini popustiti monetarnu politiku toliko koliko je tržište želelo, ali izgledi za dalje pooštravanje i dalje su vrlo mali, kaže Tony Welch, glavni investicioni direktor SignatureFD-a.

Uprkos rastu inflacije, tokom nedelje S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su nove rekordne nivoe, nakon snažnog rasta cena deonica proizvođača čipova jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnim za razvoj veštačke inteligencije ostati snažna.

Ali, krajem nedelje usledila je korekcija cena deonica u tom sektoru, pa su indeksi završili u minusu na nedeljnom nivou.

Anica Jelovac

FOTO: SHUTTERSTOCK

(See Biz)

Podeli