DruštvoVesti

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU završio dvodnevnu posetu Novom Pazaru

Drugog dana posete šefa Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikole Bertolinija Novom Pazaru organizovane su posete preduzećima koja su koristila sredstva Evropske unije u cilju unapređenja kvaliteta poslovaja.

Bertolini je u pratnji domaćina, gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i njegovih saradnika prisustvovao i otvaranju festivala Kreativna Evropa “Pomeramo granice“, u okviru kojeg je održana izložba ženskog stripa “Moć žena u stripu”.

Festival su otvorili šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini, posebna savetnica u Ministarstvu kulture za oblast zaštite i razvoja nacionalnih manjina Alma Rizvanović i gradonačelnik Nihat Biševac.

“Jako je bitan posticaj i negovanje kulture u svim delovima Srbije. Srbija nije samo Beograd, ona je jug, sever, istok i zapad. Dragoceno je što je festval organizovan u Novom Pazaru, mi to podržavamo jer je ovo grad pun istorije, velike kulturne produkcije. Strip o ženi , koji su napravile žene je poseban medij, spreman da komunicira i sa najmlađom publikom. Upravo zbog toga je važno da se žena i njena uloga adekvatno predstave, jer u suprotnom idemo putem rodne nejednakosti”, kazao je Bertolini.

„Kontinuirano doprinosimo infrastrukturnom jačanju kulturne ponude u Novom Pazaru, i stvaramo uslove da u nekoj od narednih godina Novi Pazar konkuriše i bude nacionalna prestonica kulture, što svakako zaslužuje. Kulturno nasleđe ima simbolički i identitetski značaj u svijesti ljudi, a sa ekonomske strane predstavlja značajan turistički potencijal. Ali, Novi Pazar treba da pobjegne samo od folklorističkog prikaza kulture i zato danas organizacijom prvog Festivala Kreativna Evropa baš u Novom Pazaru postajemo partneri u obezbjeđivanju decentralizacije i ravnopravne distribucije sredstava iz Evropske unije za finansiranje projekata u oblasti culture”, izjavila je Rizvanović.

“Ovo je poruka da postoji potreba za decentralizacijom kulture, i drago mi je što kreće iz Novog Pazara. Teme jesu rodna ravopravnost I inkluzija, kao izuzetno značajne za lokalnu zajednicu. Sem toga, izuzetno je dragocena finansijska pomoć EU upravo u cilju decentralizacije kulture, te podrška lokalnim zajednicama da uspostave međunarodnu saradnju na tom polju”, kazao je gradonačelnik.

Podeli