DruštvoRegionVesti

Zemljotres magnitude 5,3 pogodio Crnu Goru

Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, a stanovništvo javlja o šteti na objektima.

Nakon jakog zemljotresa koji je u četvrtak rano ujutro pogodio Crnu Goru, a osjetio se i u regiji, uslijedilo je tridesetak naknadnih udara magnitude između 3,5 i 1,5 po Richteru, rekla je Milena Tomanović iz crnogorskog seizmološkog zavoda, prenosi Hina.

Ona je podsjetila da je jačina zemljotresa čiji je epicentar bio u mjestu Čarađe u crnogorskoj općini Nikšić bila 5,4 stepeni po Richteru.

Više odrona u Crnoj Gori

Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kazao je za Portal RTCG da je dubina udara najjačeg zemljotresa bila 14 kilometara ispod zemlje.

On je rekao da je zavod za seizmologiju imao dosta poziva stanovnika Crne Gore koji su bili uznemireni, te da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području.

“Najjače se osjetio oko Bileće”, kazao je Ceković.

Kako javlja portal vijesti.me, predsjednik Mjesne zajednice Krstac Dragoljub Manojlović kazao je da je u Goliji, gdje je bio epicentar zemljotresa pričinjena materijalna šteta. Jednom mještaninu je srušena štala, a kako je naveo Manojlović, iz svakog sela na planini Goliji pozivaju mještani i javljaju kako su im popucale kuće, štale, te oštećeni krovovi.

“Na putu Nikšić – Krstac ima više odrona”, kazao je Manojlović, prenio je Tanjug.

Zbog odrona, koji je prouzrokovan zemljotresom, do ranih jutarnjih sati za saobraćaj je bio zatvoren put ka graničnom prelazu Krstac, prema Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju crnogorskih medija, mještani su rasčistili put kako bi pripadnici policije mogli da prođu.

Na više dionica lokalnog puta u Goliji, gdje ima oko 130 domaćinstava, takođe su zabilježeni odroni.

U Bileći otkazana nastava u školama

Iz crnogorskog Zavoda za meteorologiju i seizmologiju na pres-konferenciji kazali su kako je došlo do “pobuđivanja tla u regiji”.

U bilećkim školama danas neće biti nastave, rekao je načelnika te općine Veselin Vujović, prenosi Tanjug.

Crnu Goru je u aprilu 1979. pogodio katastrofalan potres magnitude sedam po Richteru u kojem je poginula 101 osoba.

Zemljotres koji je jutros pogodio Crnu Goru osjetio se širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Korisnici društvenih mreža pisali su o uznemirenosti i strahu nakon što ih je zemljotres probudio.

 

Izvor: Al Jazeera

Podeli