DruštvoVesti

Delegacije EU i Novog Pazara posetile Društvo MNRO i Doma zdravlja

Delegacije EU i Novog Pazara  obišli su Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama i Dom zdravlja sa kojima su već imali odličnu projektnu saradnju. Njih je direktorka Lejla Delić upoznala je sa aktivnostima i uslugama koje pružaju korisnicima.

Ovom prilikom istakla je i veoma uspešnu saradanju kroz projekat koji je finansirala EU,a koja im je omogućiola da nabave vozilo koje im je bilo preko potrebno. “Zahvaljujem svim saradnicima kako iz EU tako i mojim, koji su doprineli da na ovaj način unapredimo pružanje usluga našim štićenicima”, kazala je Lejla Delić. Nakon ove, usledila je i poseta novopazarskom Domu zdravlja koji sa EU već ima uspostavljenu dobru saradnju za koju su u ime građana zahvalni i predstavnici ove zdravstvene ustanove i lokalne samuprave.

“EU je pored mnogih, uspešno realizovala i nekoliko projekata koji se tiču unapređenja zdravstva. Uz njihovu pomoć, pre pet godina izgrađena je nova zgrada Hitne službe i na taj način su poboljšani uslovi rada lekara i pružanja zdravstvene pomoći građanima”, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Pomenuo je i uspešno realizovan projekat koji se odnosio na poboljšanje reproduktivnog zdravlja, za koji direktor Doma zdravlja doktor Ervin Ćatović i načelnica Dispanzera za žene magistarka specijalista ginekologije i akušerstva doktorka Mirsada Ličina ističu kao veoma dobro odrađen posao.

“Mi smo jako zadovoljni dugogodišnjom saradnjom sa EU koja je finansirala nekoliko projekata kao što je izgradnja nove zgrade Hitne pomoći, kupovina vozila i unapređenja reproduktivnog zdravlja. Posebno mi je drago što smo uspešno realizovali projekat prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora: IMPORTANT-Unapređenje reproduktivnog zdravlja u ove dve države”, rekao je direktor Doma zdravlja Novi Pazar, doktor Ervin Ćorović.

Naglasio je da je kroz ovaj projekat obuhvaćen veliki broj žena, čak i sa seoskog područja, koje su bile u mogućnosti da odrade preglede vezane za rano otkrivannje raka dojke i grlića materice. “Mi smo pre svega uz finansijsku pomoć EU uspeli da nabavimo opremu koja nam je bila  potrebna da bi mogli da odradimo takve preglede i zahvaljujem svim ljudima iz EU koji su pomogli”, dodao je Ćorović.

Šef odeljenja za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini je nakon današnje posete Novom Pazaru rekao da je primetio da ovaj grad ide u veoma dobrom smeru. “U smislu brige o najugroženijima, bilo da su zdravi ili bolesni, što je i najvažnija dužnost u savremenom društvu, zahvaljujem svima koji rade u ovim službama i pružaju usluge kao i velikom broju ljudi iuz EU koji finansiraju ovakve projekte”, kazao je Bertolini.

Biljana Veljović

Podeli