SvetVesti

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze ubijeno 31.184 Palestinca

Najmanje 72 Palestinca su ubijena, a 129 je ranjeno u napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze u protekla 24 sata.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi, dao je informacije o izraelskim napadima na Pojas Gaze tokom 158 dana.

Napominjući da su izraelske snage u posljednja 24 sata ubile još 72 Palestinca u Pojasu Gaze, Al-Qudra je naveo da je broj ubijenih dosegao 31.184.

Prema njegovim riječima, u izraelskim napadima u posljednja 24 sata ranjeno je još 129 Palestinaca, čime je ukupan broj od 7. oktobra prošle godine povećan na 72.889.

Ističući da je 72 posto Palestinaca koje je ubila izraelska vojska žene i djeca, Al-Qudra je kazao da je od gladi i žeđi umrlo 27 osoba.

Naglasio je da pod ruševinama i pored puteva ima još mrtvih, ali zbog prepreka izraelskih snaga, medicinski timovi i službenici civilne zaštite ne mogu doći do tijela.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

Podeli