DruštvoVesti

“Ramazanski vozić” nadmašio sva očekivanja

Povodom dolaska Ramazana – novopazarske mame okupljene oko inicijative mama_možeš organizovale su manifestaciju ”Ramazanski vozić”. Ovaj poseban događaj namenjen je deci svih uzrasta, kako bi im pružio priliku da proslave dolazak ovog važnog meseca na interaktivan, edukativan i zabavan način.

 

Ramazan je mesec mira, praštanja i posta, a da bi i deca osetila i dočekala na najbolji način ovaj sveti mesec, novopazarske mame okupljene oko inicijative mama_možeš organizovale su manifestaciju “Ramazanski vozić”. Prema rečima jedne od organizatorki Amine Šehović Kamberović, cilj je da se ova manifestacija organizuje iz godine u godinu i postane tradicija u Novom Pazaru.

“Cilj naše manifestacije je da našoj deci približimo mesec Ramazan. Da u njihovim srcima unesemo čežnju, ljubav. Da ga dočekuju na drugačiji način. Mi Ramazan tradicionalno dočekujemo uz spremanje raznovrsne hrane  i sređivanje kuće, ali su nam deca bila zapostavljena. Onda smo odlučili da, praksa koja se već 12 godina praktikuje u Bosni, prenesemo i u naš Grad, koji ima mnogo dece, koja se raduju ovom svetom mesecu”, istakla je Kamberović.

“Ramazanski vozić” počeo je sa okupljanjem ispred restorana Doha u nedelju. Podeljeni su fenjeri za one koji nisu uspeli da ranije nabave iste. Od restorana “Doha“ krenuo je vozić, kolona dece i roditelje, koja je bila neočekivana, kako su istakle organizatorke.

”Pozitivno smo uzbuđene zato što nismo očekivale ovoliki broj dece. Na ideju smo došle 5 dana pred Ramazan. Budžet nam je bio mali jer smo imale vrlo malo donatora. Nismo uspele da podelimo svima ni fenjere ali s obzirom da nam je ovo početak, a nadam se da će postati tradicija, mislim da su svi i pored toga bili zadovoljni. A to nam govore i nasmejana lica naših najmlađih”, kazala je jedna od organizatorki Amina Kurtanović Nikšić.

Šetnja se završila kod Sinan-Begove džamije gde su decu dočekala brojna iznenađenja. Svi prisutni uživali su u dečijem horu “Isa Beg” koji je izveo par prigodnih ilahija. Deca su uživala uz maskotu “Meda” koji im je podelio simbolične slatke poklončiće i koji je izveo nekoliko plesnih pokreta a onda došao do svakog deteta da se slika. Još jedna od aktivnosti na samom događaju bila je i razmena poklona dece između sebe.

“Želja nam je bila da deca shvate vrednost razmene poklona, i da je međusobno razmenivanje nešto najlepše”, dodala je Nikšić.

Tu iznenađenjima nije bio kraj jer su pored vatrometa od balončića i velikih prskalica deca i roditelji mogli da se zaslade na kraju ove predivne manifestacije.

Alma Ademović

Podeli