KulturaVesti

Otvorena izložba rukotvorina „Savremeno i tradicionalno“

Izložba rukotvorina „Savremeno i tradicionalno“ na kojoj su prikazani ručni radovi izrađeni različitim tehnikama, otvorena je u muzeju „Ras“ u Novom Pazaru.  Izložba je prodajnog karaktera, a posetioci će moći da je pogledaju u naredne dve nedelje.

Vredne ruke i dugogodišnje iskustvo žena iz udruženja „Pazarski bazar rukotvorina“ rezultat su današnje izložbe koja je prikazala spoj tradicionalnog i savremenog. Ovo je prilika da i mladi vide i zainteresuju se za ovakav vid umetnosti, kazala je predsednica udruženja „Pazarski bazar rukotvorina“ Raza Nikšić.

“Ovde su sve naše rukotvorine koje su potekle od starih zanata. Mi smo ih prilagodili novijem vremenu i trenutaku kako bi bile nosive danas. Imamo ovde tkalji program, koji je potekao iz ćilimarstva. Sve je tkano. Tu su i naše ojice, koje su zastupljene na mnogo naših predmeta. Na ovaj način smo želeli da oživimo one elemente koji su vezani za bošnjačku kulturu”, kazala je za RTV Novi Pazar Nikšić.

“Ovo je svilena, moderna kapa koja je rađena tehnikom ojice. To je stara tehnika izrade koja se koristila na odevnim predmetima poput košulja. Mi to sada radimo na moderan način. Ojice se stavljaju na nakitu, maramama, kapama. Vrlo je važno sačuvati tradiciju, zato što kada imamo tradiciju mi postojimo”, istakla je članica udruženja „Pazarski bazar rukotvorina“ Enisa Žalčević Laličić.

Još jedan spoj tradicionalnog i savremenog je upravo i jedna torba stara 100 godina. Kako vlasnica a ujedno i članica udruženja „Pazarski bazar rukotvorina“ Esmana Kurtanović kaže, nekad smo ovo zvali jandžik, a sada je zovu torba.

“Ovo se sve ručno radilo. Ovo je posebna vrsta vune, koja je tanko predena pa posle na ležeći razboj tkato. Za ovakav material je trebalo mnogo vremena i truda da bi se dobio ovakav material”, kazala je članica udruženja „Pazarski bazar rukotvorina“ Esmana Kurtanović.

Rukutvorine koje su izložene u Muzeju “Ras” su spoj tradicionalnog i savremenog i zastupljene su razne tehnike među kojima su tkanje, vez ali i izrada ojica na starim šamijama ali i savremenim ešarpama. Tu je i nakit koji je tako napravljen da se može uvek nositi. Podsetimo izložba će trajati dve nedelje i prodajnog je karaktera.

Alma Ademović

Podeli