DruštvoVesti

Održana tribina ”Bosanski jezik i školstvo”

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, održana je tribina pod nazivom “Bosanski jezik i školstvo”.Cilj je predstavljanje istorijata bosanskog jezika kroz obrazovni sistem.

Bosanski jezik u obrazovnom sistemu je tema o kojoj se malo govori, istakao je rukovodilac instituta za jezik univerziteta u Sarajevu dr. Jasmin Hodžić. Na tribini o Bosanskom jeziku i školstvu na kom su još govorili i dr. Alen Kalajdžić takođe ispred Instituta za jezik i prof. Bosanskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Tutinu Alisa Džemić  istaknuto je koliki je značaj maternjeg jezika.

“Večeras ćemo tim povodom govoriti direktnije o Bosanskom jeziku i školstvu, o čemu se inače manje govori.  Tako da ćemo generalno predstaviti kratak istorijat bosanskog jezika i školstva. Govorićemo o statusnim pitanjima Bosovskom jezika u društvu i o bosanskoj literarnoj tradiciji”, kazao je za RTV Novi Pazar Hodžić.

“Obeleži ćemo 20 godina od 1 javnog časa koji se navršava 2024. koji je održan u Osnovnoj školi dr Ibrahim Bakić Ljeskova u Tutinu i 200 godina od školstva od 1823 – 1824 godine Bosanskog školstva kroz papirologiju”, istakla je prof. Bosanskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Tutinu Alisa Džemić.

Prisutnima se takođe obratio i predsednik Izvršnog odbora BNV dr. Fuad Baćićanin, koji je istakao da je zaokružen kompletan nastavni ciklus na bosanskom jeziku, da to predstavlja veliki uspjeh i da rezultati pokazuju da se ide uzlaznom linijom.

Alma Ademović

 

Podeli