DruštvoVesti

Nove posude za reciklažu za novopazarske škole

Posude za selekciju otpada danas su dopremljene u novopazarski Reciklažni centar, odakle će dalje biti distriburane školama. Cilje je da deca nauče o značaju reciklaže i odvajanja otpada, a istovremeno će biti ostvarena višestruka korist. U 30 posuda, čiju izgradu je finansirao Grad Novi Pazar, deca će odvajati limenke i plastične flaše. Podsetimo, Gradska Čistoća radi na edukaciji dece u novopazarskim školama a poseban akcenat daju primarnoj reciklaži. Posude za reciklažu već naredne nedelje trebale bi da se nađu u školskim dvorištima.

Koordinator za projekte Grada, Nedžad Eminović kazao je da neke škole već imaju ovakve posude,a ove su prilagođene novim uslovima.

”Cilj je da se odvaja otpad, da učenici nauče šta to znači. Otpad skupljen na taj način biće distribuiran ovde u Reciklažni centar gde će biti pakovan i distribuiran određenim dobavljačima, a za to može i reciklažni centar da dobije značajna sredstva” kazao je Eminović.

Ekolog u JKP ”Čistoća” Emina Đerlek Đerković kazala je da oni već četvrtu sezonu vrše edukaciju u školama i vrtićima.

”U ovim koševima koji su adekvatno označeni deca će jasno znati gde šta od otpada smeju da odlažu. Mi ih kroz edukaciju učimo da je reciklaža otpada veoma bitna stavka, pre svega primarna reciklaža reciklabilnog otpada” objašnjava ona.

 

Senada Kalić

 

Podeli