DruštvoVesti

Muzej “Ras”:Razgovori o arheologiji

Muzej “Ras” Novi Pazar organizovao je događaj pod nazivom Razgovori o arheologiji gde su građani mogli da pitaju sve šta ih zanima na ovu temu.  Svoja iskustva iz arheologije i brojnih iskopavanja sa terena širom Novog Pazara i okoline preneli su arheolozi  muzeja, Vladan Vidosavljević-viši kustos, Mustafa Baltić-kustos i Jasmina Fortić- kustos.

“Na ovoj tribini, mi arheolozi, kustosi muzeja u Novom Pazaru, imali smo priliku da se prisutnim građanima predstavimao u nekom drugom svetlu. Ideja nam je bila da na jedan interaktivan način predstavimo našu nauku , odnosno damo priliku da nas građani pitaju ono što je njima interesantno, zanimljivio, razreše nedoumice vezane za posao kojim se mi bavimo i sve ostalo što ih je zanimalo”, kazao je  Vladan Vidosavljević-viši kustos.

Mustafa Baltić-kustos muzeja “Ras” je rekao da je ulaganje u kulturu ustvari čuvanje  zemlje, tradicije. “Cilj nam je bio ustvari da se fokus prebaci  na još mnoge stvari čime se mi arheolozi bavimo. Stalno pričamo o samo nekoliko lokaliteta poput Hamama, Bedema, Petrove crkve, Sopoćana, ali ima toliko drugih stvari za koje građani ne znaju. Zato smo pričali i o Gradini, Glogoviku, ćilibaru iz Novog Pazara, Figurini i tako dalje”, naglasio je  Mustafa Baltić.

Baltić je istakao da je na tribini zaista bilo zanilmljivih pitanja koja su postavljali građani na osnovu onoga o čemu su arheolozi pričali, i nada se da će ovakvih i sličnih tribina u organizaciji muzeja “Ras” sigurno biti još.

Biljana Veljović

 

Podeli