DruštvoVesti

DUNP: Međunarodno takmičenje ,,Gradimo mostove znanja”

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru od 2. do 4. marta održaće se  Međunarodno takmičenje pod nazivom ,,Gradimo mostove znanja”, na kome će pored studenata ove visokoškolske ustanove učestvovati akademci 18 univerziteta iz zemlje i okruženja. Svečano otvaranje manifestacije planirano je za subotu .

Takmičenje “Gradimo mostove znanja” sada je već tradicija na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i od ove godine je regionalnog karaktera. Studenti iz osam zemalja, sa 18 univerziteta iz 23 grada imaće priliku da se oprobaju u izgradnji najkvalitetnijeg i najjačeg mosta od špageta.

“Tokom takmičenja ćemo imati dve kategorije takmičenja. Prva je izdržljivost mosta za studente građevinarstva a druga za estetiku za studente arhitekture. Ono što je važno spomenuti jeste da će i mostovi kolega sa arhitekture takođe morati da imaju određena opterećenja pored estetskog izgleda kako bi ušli u kategorizaciju”, objasnio je za RTV Novi Pazar predsednik studentskog Parlamenta DUNP-a Izet Cama.

Studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru su višestruki pobednici ovog takmičenja. Prema utvrđenim pravilima, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most koji izdrži najveće opterećenje.

“Mostovi su zadati u dimenzijama na: 120 cm dužine, 20 cm visine i maksimalno 50 cm visine za kolege sa arhitrkture, dok su za kolege sa građevine predviđene dimenzije: 80 cm dužine, 20 cm širine i 30 cm visine. Mostovi će se graditi od špageta Barila, debljine 7 i silikonskog lepka koji se koristi kao vezivo nakon njegovog zagrejavanja. Pored tog radnog dela, svi učesnici imaće mogućnost da se upoznaju sa bogatom kulturno – istorijskom baštinom Novog Pazara. Zatim će imati zabavni deo koji je namenjen za odmor i oporavak studenata nakon napornog rada”,dodao je Cama.

Takmičari u gradnji mostova imaće priliku da primene znanje i veštine stečene tokom školovanja, pre izrade makete sve tačno proračunaju, a najzanimljivije je da mostovi od jednog kilograma testenine mogu da izdrže težinu odraslog čoveka, istakao je predsednik studentskog Parlamenta DUNP-a Izet Cama.

Alma Ademović

Podeli