SvetVesti

Al-Quds: Stari Grad i Al-Aksa ponovo prazni zbog izraelskih ograničenja

Ograničenja za genocid optuženog Izraela prema Palestincima nastavljena su i u petak prije džuma-namaza, molitve muslimana petkom, u džamiji Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalem).

Od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, 21 sedmicu zaredom izraelska policija petkom uvodi stroga ograničenja koja sprečavaju desetine hiljada vjernika da dođu na molitvu.

U Al-Aksi je prije 7. oktobra džuma-namaz klanjalo više desetina hiljada vjernika, a zbog restrikcija sada ih prisustvuje samo nekoliko hiljada.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Podeli