DruštvoPoslednjeVesti

Ministarka Tanasković obišla radove na korićenju Jošanice

Na poziv ministra Huseina Memića delegacija Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa ministarskom Jelenom Tanasković na čelu posetila je Novi Pazar. Povod je početak radova na korićenju reka: Raške, Trnavice i Jošanice u ovom gradu.

Radovi su pre dva dana počeli na regulaciji korita Jošanice. Regulacija rečenog korita Trnavice počinje od ponedeljka, a kako je najavljeno, svi radovi trebalo bi da budu završeni za 20 meseci.

“Ovo su najznačajniji radovi za Novi Pazar u odnosu i na sva druga ulaganja u vaš kraj, jer su bujične poplave u prethodnom periodu pravile ozbiljne probleme. Nije reč samo o finansijskoj vrednosti projekta, već o važnosti uređenja tri reke, njihovih korita. Ekipe će raditi punom parom. Naročito želim da istaknem Trnavicu na kojoj radovi počinju u ponedeljak. Za tu reku će trebati najviše vremena, jer je po proceni izvođača najnepristupačnija i tehnički najzahtevnija. Za dvadeset meseci rešićemo problem koji Novi Pazar ima gotovo četiri decenije i to je za građane najbitnije”, rekla je ministarka Jelena Tanasković.

Ministar turizma i omladine Husein Memić je istakao da je reč o problemu koji nije nastao juče.

“Preko 150 milona eura država ulaže u Novi Pazar. Ali, ako pitate ljude, ovo jeste najprioritetniji projekat. Njime ne rešavamo samo problem korićenja, već započinjemo rekonstrukciju kompletnih naselja pored vodotokova. Odmah po korićenju, grad će uraditi pristupne puteve. Biće to potpuno novi život za sve meštane. Da nije bilo ministarke i celog tima, verovatno bi radovi počeli tek sledeće godine”, rekao je ministar Memić.

Delegaciju Grada Novog Pazara predvodio je gradonačelnik Nihat Biševac, a radove na korićenju Jošanice u dužini od jednog kilometra, obišli su danas i predstavnici Javnog preduzeća Srbijavode.

“Naročito važan dan za sve nas naročito za ljude koji žive pored samih reka. Situacija će se ovim ulaganjem promeniti na bolje, jer sugrađani pored vodotokova neće morati da brinu o ličnoj i bezbednosti imovine. Sem toga, rešavamo ekološke probleme i stvaramo sveukupno bolje uslove za život ljudi. Zahvaljujem svima koji su, na zadovoljstvo građana, doprineli realizaciji istorijski značajnog projekta”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac, nakon obilaska radova na Jošanici.

Projektom je predviđeno korićenje više od sedam kilometara vodotokova. Ukupna vrednost radova, koji se finansiraju iz kredita Svetske banke je 25 milina evra. Izvođač radova je tročlani konzorciju koji čine: “Mileniju tim”, “Jadran” i “HSV”.

Podeli