KulturaVesti

“Eling” premijerno u Novom Pazaru

Pozorišna predstava “Eling” Beogradskog dramskog pozorišta odigrana je pred novopazarskom publikom. Reč je o predstavi koja je nastala na osnovu norveškog filma iz 2002. godine, koji je bio i kandidat za Oskara.

Predstavu je režirao Marko Manojlović, a uloge tumače Pavle Pekić, Ljubomir Bandović, Nenad Gvozdenović, Rade Marković i Nataša Marković. Odlična gluma i umeće oduševilo je sve prisutne ljubitelje komedije. Ljubitelji pozorišta u Novom Pazaru iskoristili su ovu priliku i brojnošću ispunili salu Kulturnog centra.

“Pitali ste i, da li je naporno? Jeste. Mislim da ovaj žanr stalno koketira između jako duhovitog i jako potresnog. Kao svaka prava komedija, što se ozbiljnije igra, pogotovo takva dva lika koji imaju ne male mentalne problem, ti igraš taj problem. Ti igraš i sebe pronalaziš. Mehanizme u koje imaš takve vrste dubokih nesigurnosti i to nikad nije prijatno”, kazao je za RTV Novi Pazar glumac Pavle Pekić.

“Stvarno igramo sa zadovoljstvom, i dokaz zadovoljstva je to što ova predstava toliko dugo traje. Primetio sam da je publika baš sa pažnjom otpratila celu predstavu. Tema jeste večna. Tekst je Norveški, malo iz tog mentaliteta pisano. Prijateljstvo, ljubav, poverenje, trudnoća sve su to tako reći svakodnevne stvari. Mislim da su se svi koji su večeras bili ovde dobro proveli”, kazao je glumac Ljubomir Bandović.

 

Predstava “Eling” je priča s elementima crne komedije. Radnja prati dvojicu muškaraca koji izlaze iz psihijatrijske bolnice u svet “normalnih”. Kroz njihove pokušaje adaptacije, predstava istražuje njihove strahove i pokušaje uspostavljanja ličnih kriterija za prihvatanje ljudi.

Alma Ademović

Podeli