DruštvoVesti

Sajam turizma od danas otvoren za posetioce

Na Beogradskom sajmu otvoren je 45. Međunarodni sajam turizma, na kome će do 25. februara, više od 27 zemalja i oko 400 izlagača predstaviti svoje ponude. Sajam, koji je od danas otvoren i za posetioce, otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu ministra turizma i omladine Srbije Huseina Memića i ministarke turizma Grčke Olge Kefalojani, čija je zemlja partner ovogodišnje manifestacije. Tradicionalno, svoj dan u hali četiri na Sajmu imaće i Novi Pazar, u subotu 24. februara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je Srbiju prošle godine posetilo 2,1 milion stranih turista.

„Prvi put u istoriju je u Srbiji broj stranih gostiju premašio broj domaćih turista. Srbija je u prošloj godini bila prva destinacija u svetu po rastu prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. i iznosio je 79 odsto“, rekao je Vučić, navodeći da su to podaci Svetske turističke organizacije.

Istakao je i da je devizni priliv Srbije od turizma 2023. iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je 1,1 milijardu evra više nego 2019. godine, a 3,5 puta više nego 2012. godine.

 

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Prema njegovim rečima, prošle godine evidentirano je oko 4,2 miliona dolazalka turista i 12,4 miliona noćenja.

„Srbija je 2023, povečala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na predpandemijski nivo prometa, dok je međunarodni trend imao pad u odnosu na 2019. godinu“, naveo je predsednik Srbnije.

Dodao je i da su prošle godine strani gosti realizovali 5,5 miliona noćenja, odnosno tri puta više nego 2012. godine.

„Ove godine, iako je tek početak, imamo evidentiran rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, a broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane“, kazao je Vučić.

Na sajmu turizma, čiji je ovogodišnji slogan „Avantura počinje ovde“, prvi put će nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija, a zemlje koje se vraćaju i ponovo će učestvovati su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Foto: Tanjug

Podeli