DruštvoVesti

Gimnazija sutra obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika

Srednja škola Gimnazija sutra će prigodnim programom obeležiti Međunarodni dan maternjeg jezika. Program su pripremili učenici sa svojim profesorima koji će ukazati na važnost svakog jezika. Kako je istakla direktorka ove škole Dženana Raždaginjac program će biti raznovrstan i veoma zanimljiv.

Jezik – najsavršenije sredstvo komunikacije – kao takav, verovatno je najvažnija komponenta nacionalnog identiteta ili identiteta jedne kulture. Ali, jezik može imati uže značenje koje se tiče svake individue, svakog od nas posebno. Jer je svaki čovek u najvećoj meri određen jezikom koji koristi. Stoga učenici i nastavnici Gimnazije pripremili su veoma interesantan program povodom dana matenjeg jezika istakla je direktorka ove škole Dženana Raždaginjac.

“Maternji jezik je važan deo kulturnog identiteta jednog naroda. Na taj način uočavamo i poštujemo različitosti a sa druge strane predstavlja i alat za međusobnu komunikaciju, solidarnost i dijalog. Jezici su jedno veliko bogastvo za jednog čoveka a mi u školi podstičemo đake da budu lovci na takva neprocenjiva blaga. Biće to jedan kulturno umetnički program, gde će pored Bosanskog i srpskog jezika biti recitacija i pesama i na drugim jezicima jer nam je cilj da ukažemo na važnost svih jezika, jer na taj način možemo međusobno da poštujemo naše različitosti i da se uvažavamo. Imaćemo besede, recitacije pesme, biće muzike biće puno iznenađenja. Takođe ćemo imati i recitacije na Turskom jer imamo učenike iz Turskog konzulata koji će se ovom prilikom zahvaliti na dočeku i prihvatanju”, kazala je za RTV Novi Pazar Raždaginjac.

Podsetimo, Međunarodnog dana maternjeg jezika obeležava se od 1999. godine svakog 21. februara. Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika. U Gimnaziji povodom ovog dana održaće se  raznovrstan program u holu ove škole sa početkom od 19 časova.

 

Alma Ademović

Podeli