Politika

U toku I sjednica Skupšine Grada Novog Pazara

Potvrđivanjem mandata odbornika Skupštine Grada Novog Pazara, Maidi Baltić , Merfidu KamešničaninuBanetu i Milosavljeviću , započela je I sjednica Skupštine Grada. Odbornici, njih 45 prisutnih,  razmatraće  Prijedlog Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Administrativno-mandatne komisije, Prijedlog Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Komisije za statutarna, organizaciona i normativna pitanja, te Izbor gradonačelnika, njegovog zamjenika i članova Gradskog vijeća Grada Novog Pazara.

Prije verifikacije mandata, odbornica SDA Sandžaka Hanadi Hajrović, tokom reklamiranja povrede poslovnika, odbila je napustiti skupštinsku govornicu dok tehnička služba ne ispravi, kako je rekla, nepravilno postavljenu zastavu sandžačkih Bošnjaka. Njoj su se u stajanju pridružili i ostali odbornici sa te liste.

Predsjedavajući je odredio pauzu u radu Skupštine u trajanju od 15 minuta.

Sjednica je nakon kratke pauze nastavljena usvajanjem Zapisnika.

PRIJEDLOG ODLUKE O O PRIHVATANJU PETICIJE GRAĐANA NOVOG PAZARA ZA REALIZACIJU PROJEKTA„STOMATOLOŠKA ORDINACIJA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM,,

Tokom rasprave o proširenju dnevnog reda, odbornik SDA Sandžaka Adem Đerlek govorio je o peticiji za formiranje stomatološke ambulante za djecu  sa invaliditetom. On je rekao da je prikupljeno oko pet hiljada potpisa građana koji podržavaju ovu inicijativu.

Odbornik SDP Evropski Novi Pazar Husein Memić kazao je tokom obraćanja da problem nepostojanja ovakve stomatološke ambulante postoji godinama unazad ali da je ova vlast počela sa rješavanjem tog problema. Kazao je da su napravljeni konkretni koraci u tom pravcu i da će Novi Pazar uskoro dobiti takvu ambulantu.

-Slažem se da ste vi evidentirali taj problem i mi smo počeli da ga rešavamo. Taj problem ne postoji četiri poslednje godine, već godinama unazad. Predsjednik vaše stranke, Ugljanin je stomatolog, pa to nije riješeno tada ali ja sam kao ministar pokrenuo to pitanje. Novi Pazar će biti jedan od centara koji će imati stomatološku ambulantu za djecu sa invaliditetom, rekao je Memić i dodao da takvu ambulantu do sada imaju Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš.

On je, tokom svog prvog odborničkog obraćanja, rekao da će Novi Pazar biti prvi grad koji će imati dva stručna tima koji će raditi u korist zdravlja djece sa invaliditetom.

-Bili smo kod prof. dr Zorana Vulićevića i odmakli smo u rješavanju tog problema. Odmah nakon bolnice, koja ce biti ponos Srbije, imaćemo operativni blok i adekvatan prostor i stručne kadrove, kazao je Memić i dodao da Skupština grada Novog Pazara nije nadlježna za ovo pitanje.

Nadlježnost je na ministarstvu zdravlja pa je ovu inicijativu prihvatila ministarka prof. dr Danica Grujičić.

ODBORNICI SDA SANDŽAKA NAPUSTILI SJEDNICU

Odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka napustili su  sednicu Skupštine Novog Pazara, nezadovoljni što većina nije podržala uvrštavanje njihovih predloga u Dnevni red. Sa govornice su tražili i odgađanje izbora gradonačelnika i formiranja  prelaznih organa lokalne samouprave do odluke Ustavnog suda.

IZBOR  ADMINISTRATIVNO-MANDATNE KOMISIJE

Na današnjoj Sjednici odbornici su raspravljali i o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Administrativno-mandatne komisije. Predloženi kandidati su: Senada Totić – predsjednik, Nermina Šaćirović – zamenik predsjednika, Merfid Kamešničanin, Semir Madžgalj i Veljko Sretković – članovi.
Kandidati su podržani jednoglasno sa 35 glasova.

Administrativno-mandatna komisija ima važnu ulogu u uređivanju pitanja odborničkih prava i dužnosti, naknada troškova te donošenju odluka o prestanku mandata i drugim pitanjima u vezi s mandatima odbornika.

 

ODLUKA O IZBORU PREDSJEDNIKA, ZAMJENIKA  I ČLANOVA KOMISIJE ZA STATUTARNA, ORGANIZACIONA I NORMATIVNA PITANJA

Na  Sjednici je usvojena Odluka o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Komisije za statutarna, organizaciona i normativna pitanja. Jednoglasno su izabrani Hidajet Plojović za predsjednika, Džemil Divanefendić za zamjenika predsjednika, te Enis Zeković, Esma Ljajić i Predrag Mutavdžić kao članovi. Komisija ima zadatak pripreme prijedloga za donošenje ili izmjenu Statuta, Poslovnika i drugih općih akata, te ocjenu njihove usklađenosti sa Ustavom i zakonima. Također, odgovorna je za ocjenu ustavnosti ili zakonitosti propisa koje donese Skupština.

 

PREDLOG KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Nakon pauze, nastavljena je skupštinska sjednica s tačkom dnevnog reda: “Predlog kandidata za gradonačelnika”, gdje je predložen Nihat Biševac.

Biševac je za zamjenika predložio Vladimira Marinkovića (SNS), a za članove Gradskog vijeća Denisu Curić, Vahidina Melajca, Albina  Šabotića, Ensara Škrijelja, Aladina Zećirovića, Latifa Djerleka, Nikolu Jolovića, Tihomira Ratkovića i Nikolu Milenkovića.

Nihat Biševac, rođen 9. januara 1964. u Novom Pazaru, je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Prištini. Tokom svoje karijere istakao se obavljajući visoko odgovorne funkcij:  profesor u Ekonomskoj trgovinskoj školi, direktor Sportskog saveza Novi Pazar i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.  Nihat je stekao zvanje sportiste Novog Pazara 1989. godine, a funkciju gradonačelnika obavljao je u dva mandata.

Memić:  Novi Omladinski centar i uređenje rijeka

Sa skupštinske govornice, ministar Husein Memić, odbornik SDP-a, izjavio je da je razgovarao s premijerkom o izgradnji  omladinskog centra u kojem će se smjestiti biblioteka, istorijski arhiv te prostor za dualno obrazovanje. Ukupno će biti 6.000 novih kvadratnih metara za mlade, uključujući 2.000 kvadrata inovacionog centra, čime će ukupna površina iznositi 8.000, metara. Ovo će biti grad s gotovo 15.000 kvadratnih metara posvećenih obrazovanju. Takođe, Memić je najavio da će radovi na uređenju obala  rijeka započeti u roku od 25 dana, a izvođač radova će biti firma Jadran, koja je dobila 25 miliona za ovo područje.

BIŠEVAC O INVESTICIJAMA

Prije svega, želim se zahvaliti građanima Novog Pazara koji su nam ukazali povjerenje. Hvala vam, odbornicima, što ste me predložili, kao i SDP-u; to je velika čast, ali i veća odgovornost. Želim se zahvaliti svima i nadam se da ću se truditi ispuniti taj veliki amanet u narednom periodu.

U prethodnom i narednom periodu, sigurno će biti ostvareno mnogo toga. Veliki doprinos tome dali su predsjednik SDP-a Rasim Ljajić, naša mudra politika te podrška Vlade Republike Srbije, predsjednika Vučića i prijateljskih zemalja. Nabrojit ću neka od postignuća.

U oblasti zdravstva, istorijski je uložen napor, posebno kroz izgradnju kliničko-bolničkog centra vrijednog 75 miliona evra. Grad je uložio 54 miliona 2019. godine, a očekuje se ulaganje dodatnih 64 miliona dinara. Ovaj centar će pružiti kvalitetnije liječenje ne samo građanima Novog Pazara, nego i okolnim, smanjujući potrebu za putovanjem u Kragujevac ili Beograd.

Što se tiče putne infrastrukture, u protekle četiri godine rekonstruiran je put Novi Pazar – Tutin vrijedan preko 20 miliona evra, kao i put Novi Pazar – Raška, prvi put nakon 41 godine. Grad je također izgradio više od 146 ulica, unaprijedio kanalizaciju i vodovodnu mrežu, pružajući mnogim naseljima bolje uslove za život.

U seoskim područjima i gradskim školama nastavljamo s izgradnjom, poput potpune rekonstrukcije osnovne škole Bratstvo, izgradnje zatvorenog bazena, fiskoturnih sala u osnovnim školama, te trenutne rekonstrukcije osnovne škole Desanka Maksimović s novom sportskom halom. Također, značajna ulaganja usmjeravamo prema seoskim školama, poput rekonstrukcije škole Đura Jakšić u Trnavi, Požegi, Muru i Lukarima.

U području grijanja, nova toplana pruža 24-satno grijanje, a investirano je u zamjenu ložišta domaćinstava, gasifikaciju i gasovod koji je prošao. Također, planiramo izgradnju toplane na toplotne pumpe u naselju Lug, koja će koristiti i okolnim zgradama. U tijeku je izgradnja Inovacionog centra, očekujemo otvaranje ove godine, s više od 300 zaposlenih. Tehnološki park u izgradnji bit će važan za grad i zaposlit će oko 1000 mladih.

Turistički se grad razvija s izgradnjom preko 10 hotela. Turizam napreduje zahvaljujući bivšem ministru turizma Rasimu Ljajiću, a sada i ministru Memiću. Rekonstrukcija džamija i crkvi potiče razvoj grada. Građevina je motor razvoja, u Pazaru se grade zgrade, a cijena kvadrata je skoro najveća u zemlji zbog velike potražnje. Hotel za sportaše također je financiralo Memićevo ministarstvo.

Što se sporta tiče, rekonstrukcija hale Douš poboljšala je sportske uvjete, a izgrađen je i tunel na Atletskom stadionu, najbolji u okruženju. Tu je i sportska sala škole Desanka Maksimović. Imamo otvoreni bazen koji zahtijeva rekonstrukciju. Zatvoreni bazeni nisu isplativi, mnogi ih zatvaraju. Sva naselja imaju rekreacijske centre. Kupljen je plac za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda. Organizirana je komunalna policija, očekujemo oko 11 komunalnih policajaca, koji nisu na teret grada.

Kulturni centar je najbolji u zemlji, s posebnim izdvajanjem za kulturu. Socijalna davanja su povećana na 28 hiljada, obećali smo broj zaposlenih i djece. Planiramo i prihvatilište za djecu bez roditeljskog staranja. Što se tiče kockarnica, možemo samo da radimo prevenciju, mi smo uveli maksimalne poreze i takse na kockarnice i kladionice. To je ono što je u našoj moći. Bez greški su samo oni koji ništa ne rade, ali ćemo se truditi da uvojek budemo bolji.

Ovoj Sjednici prethodila je Konstitutivna održana 5. februara, na kojoj je Samir Lekić, član Sandžačke demokratske partije, imenovan za predsjednika Skupštine grada Novog Pazara, dok je njegova stranačka koleginica Alma Šarenkapić postala zamjenica. Za njih je glasalo 24 odbornika. Na istoj sjednici, izabrani su i sekretar Kemal Tutić te zamjenik sekretara Dimitrije Veselinović, oboje diplomirani pravnici.

Mandate su odbili lider SDA Sulejman Ugljanin i njegov stranački kolega Emin Čelić. Nakon verifikacije, skupštinsko zasjedanje napustili su predstavnici SDA Sandžaka. Tokom glasanja za predsjednika Skupštine zajedanje su napustili i odbornici SPP. Sjednicom je predsjedavao najstariji odbornik Jonuz Džanković (SPP). Po napuštanju,  rukovođenje je preuzeo najstariji odbornik u sali Latif Đerlek (SDP).

Većinu u Skupštini Novog Pazara čine 19 odbornika SDP-a i 5 koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, dok su u opoziciji 12 odbornika Stranke pravde i pomirenja, 10 Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i jedan Građanskog pokreta Sandžaka (GPS).

Podeli