DruštvoVesti

Veoma visoke temperature u februara

Natprosečno topao februarski dan osvanuo je ove nedelje, a prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), temperature će danas ići i do 23. podeoka. Već u 8 sati ujutru, u pojedinim delovima Srbije zabeleženo je neverovatnih 18 stepeni Celzijusa. Najtoplija je bila Ćuprija, ali nisu zaostajali ni Niš i Leskovac, gde je izmeren stepen manje. U Beogradu je takođe bilo toplo, gde je živa u termometru pokazala 16 stepeni.

Temperatura je ovog 11. februara nastavila da raste, pa je tako u prestonici dva sata kasnije bilo za još dva stepena toplije – 18. Najtoplije je bilo u Banatskom Karlovcu i na jugu Srbije, u Nišu, gde je izmereno 19 stepeni u 10 časova.

Među najtoplijim srpskim gradovima našli su se i Kraljevo, Kruševac, Ćuprija, Loznica, Veliko Gradište i Sremska Mitrovica, čiji stanovnici ovog nedeljnog jutra mogu da uživaju na pravih prolećnih 18 stepeni Celzijusa.

I u ostalim delovima Srbije biće toplo, osim na planinama. Kopaonik je u 10 sati beležio 4 stepena, a Zlatibor 11. Na Crnom vrhu izmereno je 10 stepeni, a među najhladnijim gradovima ovog jutra bili su Sjenica i Negotin.

Obrt početkom sedmice

Kako su naveli iz RHMZ-a, maksimalna temperatura danas će biti 23 stepena, ali već od sutra nam stiže nam zahlađenje.

Početkom nedelje, tačnije od ponedeljka do četvrtka, prema vremenskoj prognozi RHMZ biće oblačno i postepeno hladnije sa čestom pojavom kiše u svim krajevima.

– Sredinom naredne sedmice u planinskim predelima prelazak kiše u sneg uz stvaranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača tamo gde ga već ima. Biće izražena dnevna kolebanja temperature van većih urbanih sredina do subote – saopštio je RHMZ.

Vremenska prognoza za Sretenje

S obzirom na to da skoro svi u Srbiji ovih dana planiraju kuda će za slobodne dane za Sretenjea destinacije koje su dostupne svačijem džepu su najtraženije, važno je ispratiti kakvo će tačno vreme biti za Dan državnosti Srbije, koji se slavi na Sretenje.

Ranije vremenske prognoze najavljivale su da će baš tokom prazničnih dana, kada su i neradni dani, biti najhladniji deo ovog novog talasa zahlađenja. Međutim, najnovije prognoze kažu da možda i neće biti toliko hladno i loše vreme.

– Do kraja nedelje biće veoma toplo, za vikend kiša i pljuskovi, posebno na jugu regiona. Od nedelje češća pojava kiše uz neznatno zahlađenjeDrugi deo nedelje donosi suvo vreme uz moguće prolazno pogoršanje oko 17. februara, ali nema signala za bilo kakvo konkretnije zahlađenje barem u narednih desetak dana“, prognoza je meteorologa amatera Marka Čubrila, koji napominje i da su “svi izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, a za zvanične informacije treba pratiti državne prognostičke zavode”.

– Neobično topao februar se nastavlja i gotovo je sigurno da će on biti znatno topliji od proseka i ujedno znatno topliji nego što sam ja to dugoročnom prognozom očekivao. Anticiklonalni blok koji je trebao da donese hladnije vreme u ovoj zimi se stalno održavao daleko na severu i time vrlo hladnu zimu donosi Skandinaviji i delovima Rusije, dok je hladnoća kod nas dolazila samo u naletima, pre svega u januaru – rezimira Čubrilo.

Izvor: Blic

 

Podeli