DruštvoEkologijaEkonomijaVesti

Ovako posluje društveno odgovorna kompanija!

Edukativnom radionicom završen je projekat “Inovativna proizvodnja džinsa”, koji je sufinansirala ambasada Japana, a sprovela kompanija Join doo u Novom Pazaru.

Projekat je vredan 100.000 dolara. Po 50 hiljada obezbedili su kompanija i donator.

Zahvaljujući projektu kompanija sada ima kapacitete za energetski efikasno poslovanje, ali je tokom njegovog trajanja bilo i edukativnih sadržaja.

Kompanija Join doo, prepoznatljiva po svom brendu Brug džins, među prvima je u Gradu tekstila kako zovu Novi Pazar, uvela brojne inovativnosti u svoje poslovanje.

Instalirana solarna elektrana

“Želimo da se okrenemo tom održivom razvoju. Da budemo energetski što efikasniji i da firma što više koristi obnovljive izvore energije i da čuvamo našu životnu sredinu”, objašnjava Meris Ugljanin, projekt menadžera u ovoj kompaniji.

Postavljeni su solarni paneli, instalirani u okviru ovog važnog projekta. Doprinose značajnoj uštedi električne energije. Na krovu fabrike je njih 198, koji u jednom satu proizvedu 100 kw (kilovata) struje.

“Ne samo da smo instalirali solarnu elektranu, ugrađeni su i  filteri za prečišćavanje vazduha, a imamo i značajnu uštedu, koja se odnosi na drva, koja smo koristili za zagrevanje vode”, ističe Ugljanin,

Zamenjena  je i stolarija, što takođe doprinosi energetskoj efikasnosti.

Filter prečišćava gasove

“Sada 60% električne energije koristimo iz obnovljivih izvora. To kontrolišemo zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji. U realnom vremenu pratimo koliko se struje utroši i zahvaljujući instaliranoj aplikaciji”, objasnio je naš sagovornik.

Zahvaljujući ugrađenom filteru sada se čak  više od 90% štetnih čestica ne ispušta u vazduh.

Humani i edukativni aspekt

Velika pažnja posvećena je i edukaciji zaposlenih. I oni su informisani o važnosti energetske efikasnosti, ali i o drugim važnim temama. Na poslednoj radionici predavači su bili stručnjaci iz Zavoda za javno zdravlje, predvođeni direktorom dr Šefadilom Spahićem.

“Ovo je veoma važan projekat. Sa što manje energije, radi se više posla, a uz to čuvamo naše okruženje i životnu sredinu”, istakao je on.

Projekat “Inovativna proizvodnja džinsa” imao je i humani karakter. Urađena je fasada, na kući jednog od zaposlenih, a sve u cilju energetske efikasnosi i pojedinačnih domaćinstava.

Održivi razvoj podrazumeva upotrebu raspoloživih resursa koji ne ugrožavaju  prirodne sisteme i životnu sredinu, čime se osigurava dugoročno postojanje ljudskog društva i njegovog okruženja. Koncept održivog razvoja predstavalja novu strategiju i filozofiju društvenog razvoja.

Kompanija Join doo sada može biti  najbolji primer drugim firmama po inovativnosti u proizvodnji.

Z. M.

Podeli