Društvo

Neotkrivene priče – Abdagićeva knjiga ‘Drame’ pred pazarskom publikom

Promocija knjige ‘Drame’ Muhameda Abdagića, koju organizuje Narodna biblioteka Dositej Obradović, zakazana je za petak 9. februar, u 19:00h. Događaj otkriva četiri do sada neobjavljene drame ovog sančkog pisca, rekao je za Rtv Novi Pazar, bibliotekar Enes Nikšić.

‘Drame potiču iz zaostavštine rahmetli Adema Vrcića, sestrića Abdagića. S predanošću je donosio dijelove ove kulturne riznice. Ove četiri drame, su iz Abdagićevog kasnog stvaralačkog perioda. Prof.Dino Lotinac je jedan od promotera i recezent knjige, zajedno s profesorom dr. Režepom Škrijeljom, istakao je Nikšić.

Muhamed Abdagić, rođen 1916. u Sjenici, bio je pisac čije djelo oblikuje politički nemiri i borbe. Učestvovao je u narodnooslobodilačkom pokretu tokom Drugog svjetskog rata. Na Ahiret je preselio 1991. u Novom Pazaru. Neka od njegovih djela uključuju “Feniks”, “Lutajući brod”, “Tri drame”, “Zamka”, “Feniks I i II”, “Tvrdi grad” te “Duge studene zime”. Posthumno su objavljena i druga djela poput “Iza Moreno”, “Ramiza”, “Tatli džan”, “Sandžak i u njemu Sjenica”, “Iz Feniksovog gnijezda” i “Po Bašeskiji”.

G!cić

 

Podeli