DruštvoVesti

El merhum: Zenib Zeka Biberović

U Novom Pazaru juče je na ahiret, u 73. godini preselio Zenib Zeka Biberović, istaknuti društveno politički radnik. Dao je nemrljiv doprinos razvoju turizma, kulture i sporta ovog kraja. Dženaza i ukop obavljeni su danas na Velikom groblju u Novom Pazaru.

Zenib Zeka Biberovic rođen je 1951. godine u Novom Pazaru gde završava osnovnu školu i Gimnaziju, odakle odlazi za Beograd na studije Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Kao profesor prvi profesionalni angažman započinje u Beogradu, a isti1978. godine nastavlja u tadašnjoj Tehničkoj, a potom Ekonomsko trgovinskoj školi u Novom Pazaru.

Karijeru1983. godine nastavlja u preduzeću Genex kao rukovodeći kadar hotela i skijališta na Kopaoniku, potom u istom preduzeću u Beogradu i u Budvi i Bečićima. Na ovoj poziciji ostaje do 1992 . godine.

Zenib Biberović rukovodio je novopazarskim Kulturnim centrom, bio je direktor Regionalne radio televizije, te na čelu Sportskog centra Novi Pazar.

Ostaće upamćen i po svom društveno političkom radu. Bio je predsednik Komiteta socijalisticke omladine Jugoslavije, član kabineta gradonačelnika Novog Pazara, dugogodišnji član Sandžačke demokratske partije.

I na polju sporta pamtićemo Zeniba Biberovića, najpre kao dugogodišnjeg odbojkaša Novog Pazara i Crvene zvezde, novopazarskog košarkaša, a potom i predsednika Odbojkaškog kluba.

Zahvaljući bogatom iskustvu u oblasti turizma i ugostiteljstva u rodnom je gradu dao značajan doprinos na tom polju, ali i van Novog Pazara i granica naše zemlje.

Među prvim je tur operaterima koji povezuju ovaj kraj sa Turskom. Sa bratom Besimom ustanovljava Međunarodni festival folklora na obalama Egejskog mora.

Do kraja života aktivno je učestvovao i dao veliki doprinos radu ustanova i institucija, prvenstveno turističkihi kulturnih.

Zenib Zeka Biberović iza sebe je ostavio suprugu, dva sina i unuke.

 

Podeli