SvetVesti

Turska zatvara 2023. sa rekordnim turističkim podacima

Turska, jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija, nastavila je sa uspješnim rastom i u 2023. je ugostila 56,7 miliona međunarodnih posjetilaca, uz povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Kako je saopštilo tursko ministarstvo kulture i turizma, prihod od turizma u zemlji je porastao za 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 54,3 milijarde dolara, a prosečna potrošnja za noćenje za posetioce dostigla je 99 dolara. Broj međunarodnih posetilaca i prihod od turizma objavljeni su kao rekordni podaci u zemlji.

 

Rekordna turistička potražnja

Turska koja je među najpoželjnijim evropskim destinacijama za kulturu, umetnost, gastronomiju, biciklizam i verski turizam, pored odmora na moru, pesku i suncu, doživela je rekordnu 2023. godinu. Zemlja je spremna da gradi na svom uspehu, sa ciljem da privuče 60 miliona turista i ostvari 60 milijardi dolara prihoda od turizma do 2024. Dajući prioritet raznolikosti tržišta u okviru svojih turističkih strategija, Turska će nastaviti svoje aktivnosti na trenutnim strateškim tržištima dok se fokusira na nova ciljna tržišta 2024. godine.

 

Prva zemlja koja je potpisala Protokol o održivosti

Iza turističkog uspeha Turske leži strateška i napredna politika posvećena stvaranju privlačnog okruženja za posetioce. Zemlja je transformisala sektor turizma u otporniju i inkluzivniju strukturu sa odgovornom i održivom politikom. Turska je postala prva zemlja na svetu koja je postigla sporazum sa „Globalnim savetom za održivi turizam” (GSTC) na nivou vlade 2022. godine i primenila ga kao sektorski zahtev. Turski program održivog turizma, koji je rezultat potpisanog sporazuma o saradnji sa GSTC-om, nagrađuje stvarne praktičare održivog turizma i gradi poverenje i kredibilitet među posetiocima. Ovim programom Turska obezbeđuje raznovrsna, održiva iskustva, uključujući ekološki prihvatljiv smeštaj, vožnju biciklom i treking, a sve to ima za cilj da podstakne dublju vezu između nasleđa zemlje i ljudi koji ga podržavaju.

 

Turska: Svestrana destinacija tokom cele godine

Poznata po svojoj jedinstvenoj geografskoj lokaciji, okružena plavim morem sa tri strane, i istorijskom bogatstvu, Turska se ističe kao raj za putovanja tokom cele godine. Zemlja koja preduzima hrabre korake da pokaže svoju turističku imovinu svetu, privlači značajnu pažnju posetilaca svojom izuzetnom raznolikošću proizvoda, uključujući čudesna gradska bekstva, sportske aktivnosti, međunarodne događaje i festivale. Međutim, turistička ponuda Turske nije ograničena na njene popularne destinacije. Privlačnost zemlje proteže se dalje od njenih dobro poznatih znamenitosti, obuhvatajući skrivene dragulje poput arheoloških čuda. Turska, posvećena očuvanju ovih arheoloških dragulja kako bi se osigurala održivost kulturnog nasleđa, sprovodi brojne projekte arheoloških iskopavanja i restauracije. Kao pionir u ovoj oblasti, Turska je povećala svoje arheološke projekte na 720 u 2023.godini. Očekuje se da će broj projekata dostići 750 2024. godine, učvršćujući liderstvo Turske u očuvanju kulturnog nasleđa. Štaviše, zemlja očarava posetioce osvetljavanjem svojih popularnih arheoloških lokaliteta za noćne posete, pretvarajući ova istorijska blaga u prizore koji oduzimaju dah pod večernjim nebom. Ove lokacije, poput Efesa u Izmiru, Hijerapolisa u Denizliju, Patare i Sidea u Antaliji, ne samo da prikazuju istorijsko nasleđe Turske, već i pružaju jedinstvenu priliku posetiocima za intimniju i magičniju vezu sa bogatim kulturnim nasleđem zemlje.

 

Podeli