DruštvoPoslednjeVesti

Počela druga faza projekta Smart city centra

Počela je druga faza projekta izgradnje SMART CITY CENTRA u Novom Pazaru. Ova faza podrazumeva  unutrašnje uređenje i opremanje, i na njoj će se raditi narednih meseci. Uporedo sa tim, pod mentorstvom Naučno tehnološkog parka iz Niša radi se na jačanju internih kapaciteta Inovacionog centra.

Koordinator Regionalnog inovacionog start up centra Šemsudin Plojović kazao je za RTV Novi Pazar da su u toku dva značajna koraka, od kojih je jedan upravo druga faza projekta izgradnje Smart city centra.

” Prostor je urađen i grubi radovi su završeni. Sada idemo kroz projekat koji finansira Evropska unija kroz program EU-Pro. Vrednost projekta je oko 408.000 eura, od toga 328.000 daje EU-Pro, ostatak obezbeđuje Grad Novi Pazar. To će omogućiti da zgrada bude još mnogo bolje uređena unutra, po najsavremenijim standardima. I to je prvi deo koji smo krenuli ove sedmice” objašnjava Plojović.

Šemsudin Plojović, koordinator RISC-a
Šemsudin Plojović, koordinator RISC-a

On dodaje da se istovremeno radi i na drugom delu projekta, a u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Niš. U toku su pripreme koje će omogućiti unapređenje internih kapaciteta, kako bi svi koji su uključeni  u aktivnosti Inovacionog centra bili spremni za punu primenu i korišćenje kapaciteta budućeg centra.

” Zgrada kao takva, ne funkcioniše sama. Zahvaljući Ministarstvu za nauku, inovacije i tehnološki razvoj,  kroz program Fonda za inovacionu delatnost odobrena nam je saradnja sa Naučno-tehnološkim parkom Niš, čije mentorstvo i pomoć sada imamo pri svemu što radimo”  naglašava Plojović i dodaje da bi krajem juna novi prostor mogao da bude u upotrebi.

Smart city centar potreban čitavoj zajednici

Na pitanje ‘zašto je važno da Novi Pazar dobije Smart city centar’, koordinator Regionalnog inovacionog start up centra Šemsudin Plojović ističe da su inovacije i trendovi koje donose izuzetno potrebni, te da imaju primenu u svakom segmentu poslovanja.

Zgrada budućeg Smart city centra, Novi Pazar
Zgrada budućeg Smart city centra, Novi Pazar

” Nezamislivo je da određena firma danas posluje bez websajta, društevnih mreža, odnosno ako nije implementirala svoje informacije u sistemu. Mi smo tu da pomognemo realnom sektoru da se transformiše, da bude konkurentan. Smart City centar potreban je svima koji se bave primenom IT-a. Danas imamo mnogo firmi iz Novog Pazara koji se bave  arhitekturom ili građevinom. Rade iz Novog Pazara, a kupci su im širom sveta. Tu su i oni koji se bave programiranjem, online prodajom, marketingom, grafičkim dizajnom… I njihovi su korisnici takođe svuda u svetu. Zato je potrebno da Smart centar funkcioniše. Takođe i za mlade, osnovce ili srednjoškolce, kako bi se pripremili za vreme kada će im ta znanja biti neopodna” objašnava Plojović.

Naučno tehnološki park krajnji cilj

Do Naučno-tehnološkog parka u Novom Pazaru ide se, tvrdi, ‘ korak po korak’. Prvi je uspostavljanje Regionalnog inovacionog Smart city centra.

”Mi već razmišljamo o Naučno tehnološkom parku. Imamo super lokaciju. Trenutno smo u fazi razrade potreba za to idejno rešenje. Nadam se da, kad nam prostor ovog Inovacionog centra bude mali, kad ga prerastemo, da će do tada biti spreman prostor i sve druge aktivnosti koje se tiču naučno-tehnološkog parka. To je za očekivati imajući  u vidu da broj broj stanovnika u Novom Pazaru raste, da je ovo studentski grad sa dva univerziteta, a takođe i shodno svim našim aktivnostima” zaključuje Plojović.

 

 

Razgovarala: Senada Kalić

Podeli