DruštvoVesti

Kreću sistematski pregledi za buduće prvake

Sistematski pregledi za upis dece u prvi razred osnovne škole, za školsku 2024/25 godinu, obavljaće se od 8.februara do 15.aprila 2024.godine. Sistematski se odnose za decu rođenu u periodu od 1. marta 2017.godine do 28.februara 2018.god. Načelnica Dečijeg dispanzera, doktorka Vesna Despotović, moli roditelje da poštuju predviđeni raspored pregleda koji je određen za sve škole kako na gradskom tako i seoskom području.

“Deo pripreme za upis u osnovnu školu predstavlja i sistematski pregled, koji je obavezan za svako dete. Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole”, kazala je doktorka Vesna Despotović. Naglasila je da će se veći deo pregleda obavljati u Dečijem dispanzeru, a neki u Domu zdravlja i Opštoj bolnici poput oftalmološkog i po potrebi ORL pregleda. Nakon obavljenog sistematskog pregleda deca se podvrgavaju vakcinaciji. Primaju Tetraxim četvorovalantnu vakcinu koja u sebi sadrži komponente difterije, tetanusa, poliomiolita i velikog kašlja, kao i MMR vakcinu koja je u tom trenutku revakcina.

Doktorka Vesna Despotović naglašava da roditelji dece koja su bolesna to moraju reći izabranom lekaru i ona neće biti podvrgnuta vakcinaciji, a sistematski pregled će biti odložen, Rekla je i to da su roditelji dužni da nakon ozdravljenja dete dovedu lekaru kako bi se odradila potrebna procedura. Ukoliko bude slučajeva, kao i što se dešavalo ranije, da roditelji odbiju vakcinaciju deteta, doktorka Despotović kaže da su  pedijatri dužni da u karton unesu da dete nije uredno vakcinisano, a ostalo je stvar zakona koji striktno kaže da se odbijanje vakcinacije sankcioniše.

Na sistematske preglede, škole po utvrđenom rasporedu koji će biti uredno dostavljen roditeljima, u toku dana mogu poslati najviše tridesetpetoro dece. Za sve dodatne informacije roditelji se mogu obratiti školi čijem upisnom području dete pripada.

Biljana Veljović

Podeli