DruštvoVesti

Aktivnosti Polivalentne patronažne službe

Polivalentna patronažna služba novopazarskog Doma zdravlja obavlja brojne aktivnosti od poseta novo rođenih beba, starijih lica od 65 godina do škole za trudnice. Od početka godine do danas broj lica koje su posetili bio je 1786, istakla je glavna patronažna sestra Selma Tutić.

Tokom meseca januara rodilo se 120 beba pa je samim tim i polivalentna patronaža imala dosta poseta babinjara i njihovim bebama. Kako je istakla glavna patronažna sestra Selma Tutić deo naših aktivnosti odnosi se na bebe i praćenje stanja deteta po izlasku iz bolnice.

“Ono što je nama naročito važno jesu novorođena deca, i radujemo se uvek tom broju koji varira iz nedelje u nedelju i iz meseca u mesec zavisno od broja porođenih trudnica. Prioritet su nam trudnice, takođe porodilje i babinjare i naravno nije zapostavljena ni stariija populaciona grupa”.

Prema rečima glavne patronažne sestre Selme Tutić trenutno najvažnija aktivnost je škola za psihofizičku pripremu trudnica. Kako je rekla sve veći broj trudnica se interesuje za taj vid zdravstvenog vaspitanja. Rad sa grupama se odvija dva puta nedeljno u zavisnosti od dogovora kazala je Tutić.

“Što se tiče školice tu sama reč psihofizička priprema znači da ih mi psihički i fizički pripremamo za porođaj. Naš rad usklađujemo sa trudnicama koje su u radnom odnosu, tako da izlazimo u susret i obavljamo posle podne aktivnosti koje se tiču njih. Školica se pokazala jako dobro, efikasno i ovim putem apelujem da se što više žena javi da pohađa školicu. Ona je besplatna, a dostupna je ženama od 27 nedelje trudnoće”, kazala je za RTV Novi Pazar Selma Tutić.

Tutić je dodala i to da se svakog meseca radi izveštaj pa je u januaru broj lica koje su posetili bio 1786. Od toga 120 poseta babinjara i 120 poseta novorođenčadi, 226 poseta je bilo osobama od 65 i više godina, ostalo su bile posete kod nas.

Alma Ademović

Podeli