Vesti

Povećan broj hospitalizovane dece na Dečijem odeljenju

Ovih dana zbog pojačanog dejstva virusnih respiratornih infekcija povećan je i broj obolele i hospitalizovane dece, naročito školskog uzrasta. Taj broj se uvećava svakim danom kako su se deca vratila u školske klupe, a ovi virusi su lako i brzo prenosivi kada je više okupljenih na jednom, zatvorenom mestu. Prema rečima načelnice Dečijeg odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar doktorke Hadije Toković, u narednom periodu očekuje se još više obolelih.

“Odeljenje nam je  ovog trenutka  krcato. Kod dvoje dece potvrđen je grip. Među hospitalizovanom decom, koja su mahom školskog uzrasta, troje je obolelo i od jake upale pluća. Svi aktuelni virusi, sincicijalni, virus gripa i koronavirusa su se pomešali i vrlo brzo se šire i napadaju organizam, naročito kod dece sa slabim imunitetom. Mi očekujemo  da će biti još više obolelih u narednom periodu”, kazala je načelnica Dečijeg  odeljenja doktorka Hadija Toković.

Doktorka Toković savetuje roditeljima da ukoliko kod dece primete da im curi nos, da imaju povišenu temperaturu koja ne prolazi dva do tri dana, da su malaksala, slabog apetita, kašlju, teško dišu, ne šalju ih u škole i vrtiće kako zbog njih samih tako i zbog ostale, zdrave dece, koja se mogu lako zaraziti nekim od pomenutih virusa. Svaki izabrani lekar će isto dati takav savet uz naravno odgovarajuću terapiju. Ukoliko nije virus uzeo maha, uz miriovanje i lekove prolazi najduže za pet do sedam dana.

 

Kako ističe doktorka Toković  tek se očekuje  povećan broj obolele dece upravo zbog vraćanja dece u škole nakon raspusta. Naglašava da se stanje sigurno neće poboljšati u naredna dva meseca. Glavni savet je da se što više provetravaju prostorije u kojima se duže boravi, da ne boravimo dugo u punim zatvorenim, prostorijama, da izbegavamo slavlja i da u organizam unosimo šro više tečnosti i vitamina.

Biljana Veljović

 

 

Podeli