DruštvoVesti

Popis poljoprivrede uspešan, rezultati sutra

Preliminarni rezultati Popisa pojoprivrede, obavljenog krajem prošle godine biće objavljeni sutra. Konačni, sukcesivno do kraja 2025. godine. U novopazarskom kraju, Popis poljoprivrede koji je sproveden u periodu od  1.oktobra do 15. decembra uspešno je završen. Uspešno je protekao i kontrolni popis koji se odvijao od 10. do 24 januara.

61 popisivač bio je angažovan na teritoriji Novog Pazara, Tutina i Sjenice. U Novom Pazaru ovaj posao obavljala su 23 lica, u Sjenici  21 i Tutinu 17.

Kako je za Rtv Novi Pazar kazala regionalna koorinatorka u ovom popisu, Seniha Bučan, nakon što su  popisivači prošli potrebnu obuku, terenska realizacija tekla je bez bilo kakvih problema.

Popisivači su obišli 16.748 jedinica iz adresara poljoprivrednih gazdinstava. Adresar je dobijen uparivanjem različitih izvora: Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, Statističkog poslovnog registra, Registra popljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i rezultata poslednjeg Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

Rezultati će diktirati agrarnu politiku

Rezultati dobijeni na ovom popisu u značajnoj meri definisaće dalju agrarnu politiku, objašnjava opštinski koordinator za popis poljoprivrede Safet Vesnić.

”Na osnovu tih rezultata koji su dobijeni, koje je radio Zavod za statistiku Republike Srbije, Vlada Republiek SRbije, Ministarstvo poljoprivrfede, šumartsva i vodoprivrede mogu da rade plan za naredni period. Ovo je dobar prikaz stanjapoljoprivrede na kompeltnom području Novog Pazara, Tutina i Sjenice, takođe i Republike Srbije. Dobiće se jasbija predstava gde bi to moglo da se poboljša a gde bi trebalo najviše uložiti. Što se tiče poljoprivrede na ovom popisu, evidentan  je rast broja stoke. Ovakav podatak ohrabruje jer ukazuje da se sve više mladih odlučuje za poljoprivrednu, odnosno stočarku proizvodnju. Popis je pokazao da poljoprivreda u ovom kraju ima svoje mesto i da je jedna od najbitnijih grana na ovom području ” objašnjava Vesnić.

Poljoprivrednici su prilikom intervjua davali podatke o osnovnim  obeležjima. Informisali su popisivače o identifikacionim podacima, zemljišnom fondu i kategorijama korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Predme popisa bili su i podaci o radnoj snazi i stočnom fondu, i to sa potpunim obuhvatom jedinica posmatranja.

Podaci o navodnjavanju, načinu držanja stoke, obradi i održavanju zemljišta, upotrebi đubriva, poljoprivrednim objektima, mehanizaciji i objektima prikupljeni su na uzorku.

 

Senada Kalić

Podeli