EkonomijaVesti

Ponovo žalbe na enormno uvećane račune za struju

Veliki broj građana žali se ovog meseca na višestruko uvećan decembarski račun za struju, a Udruženje potrošača Efektiva savetuje im da obavezno ulože reklamaciju.

Reporterka N1 kaže da su građani zbunjeni decembarskim računima za struju, jer mnogi tvrde da su i više nego dvostruko uvećani. Ona dodaje i da je u julu reklamacija imala smisla, jer je usvojeno oko 50 odsto reklamacija.

Jovan Ristić ispred udruženja potrošača Efektiva ističe da je ovo problem koji se ne javlja sada i smatraju da „nema veze sa hakerskim napadom“.

„Šta god EPS priča da se dešava, očitavanje struje i davanje računa nisu povezane radnje. Kad očitaš struju, na osnovu toga praviš račun, ako ti hakeri upadnu u sistem, ne znači da su ti napali čitače za struju. Imali smo problem u zimu 2016/17, kada je zbog ogromnog pritiska javnosti nekoliko ljudi u EPS smenjeno. Kada se ista stvar desila tokom leta 2023. bilo je premalo izveštaja i niko nije odgovarao, to se sada dešava u ovom trenutku. Opet se potrošači žale na enormno uvećane račune za struju“, kaže Ristić.

On naglašava da „čovek koji očitava struju nije pogođen hakerskim napadom“.

„Treba se postaviti pitanje kvaliteta očitavanja i kakve vrednosti očitaju onda kad ne očitaju. Javljali su se potrošači tokom leta, da oni koji sami sebi mogu da očitaju struju vide jednu vrednost na brojilu, a na računu drugu. Bilo je svega i svačega, neke od tvrdnji potrošača su išle su domen teorija zavere, ali u situaciji gde potrošač sam sebi očitava vredost i vidi da nije isto, jasno je da nije bilo očitavanja“, kaže on.

Na pitanje mogu li hladan decembar i poskupljenje struje ovo da objasne, sagovornik N1 kaže da „ne može na ovakvoj razmeri“.

„Zime su bile i oštrije nego sad, decembar nije bio ni izbliza oštar kao zima 2016/17, pa opet nije bilo racionalnog objašnjenja toga što se desilo, bila je odgovornost nekog u EPS. Postavlja se pitanje kako je moguće da očitavanje ili neočitavanje struje prođe bez ikakvih posledica. Ne mogu da verujem da je hakerski naapd. Prethodna dva puta već se dešava velikom broju ljudi, treba isproveravati šta se dešava“, kaže on.

„Ulaže se reklamacija, neka potrošači zaborave na usmeno izjavljivanje reklamacije, jer ne ostavlja trag u sistemu, izjavljuje se mejlom, preporučenom poštom ili direktnom predajom otkucanog teksta u samoj filijali EPS. Rok za odgovor je osam dana. Trgovac, u ovom slučaju EPS, dužan je da zaprimi reklamaciju, ne može da izjavi da ne zaprima reklamaciju, i da izda potvrdu o primljenoj reklamaciji. Kada se daje odgovor, mora da sadrži odluku po reklamaciji, mora da se kaže utvrdili smo to i to, usvajamo ili ne usvajamo reklamaciju“, objašnjava Ristić.

Odgovor, dodaje, mora da sadrži i odluku.

„Postoji još jedna radna koju paralelno treba uraditi. Ako ste dobili račun koji je napumpan, priložićete i račun koji reklamirate, ali ćete u zahtevu da istaknete da tražite vrednosti očitavanja prethodna tri meseva najmanje i uplatićete nesporan deo računa“, kaže on.

Objasnio je i kako popuniti uplatnicu.

„Pošto EPS izdaje račune koji nisu u skladu sa dobrom poslovnom praksom, a rekao bih ni sa zakonom, zbog čega smo ih još pre dve godine prijavili Ministarstvu trgovine. Izdaju uplatnice koje su neobeležene, kad plaćate, ne znate šta plaćate, samo ako nemate prethodnih zaduženja, vi ste sigurni da ste platili baš taj mesec. Na opštoj uplatnici treba napisati da se plaća za taj i taj mesec te i te godine nesporni deo računa“, kaže Ristić.

Savetovao je građanima da i nadalje plaćaju opštim uplatnicama.

„To je ne samo za ovu situaciju dobro da se radi, već i generalno“, tvrdi on.

Autor: SI

Izvor: N1

Podeli