DruštvoPoslednjeVesti

Objekat Doma kulture Prijepolje legalizovan

Dom kulture u Prijepolju koji je sagrađen pre skoro 45 godina, konačno je dobio zvaničnu legalizaciju. Nakon dugog isčekivanja, papiri o ozakonjenju krajem ove nedelje stigli su u kulturnu ustanovu.

Dom kulture, čije je postojanje obeležilo mnoge generacije Prijepoljaca, sada je zvanično legalizovan, čime se kruniše višegodišnji trud i rad svih koji su doprineli njegovom očuvanju i razvoju. Direktorka Doma kulture Admira Hamidović kaže da završetak legalizacije otvara niz benefita za ovu ustanovu, uključujući prevashodno mogućnost spoljašnjeg uređenja zgrade, koju je zub vremena uveliko nagrizao.

„Ovaj papir je nama veoma važan zbog velikih investicija koje se tiču Doma kulture. On jeste sagrađen pre 45 godina i tada je imao građevinsku dozvolu ali nikada nije ozakonjen i sa tim su se susretali svi rukovodioci koji su bili direktori Doma kulture u prethodnom periodu. To nam je bila velika barijera, odnosno kamen spoticanja kada su bile u pitanju velike investicije koje su finasirale domaći ili strani fondovi i to je bio razlog zašto smo odbijeni. Bili smo primorani da pokrenemo proces ozakonjenja objekata kao što je to bio slučaj i sa nekim osnovnim školama, vrtićima u Prijepolju. Pošto u arhivi nismo mogli naći projekat, bili smo primorani da uradimo kompletnu projekto-tehničku dokumentaciju i odmah nakon toga uz veliku pomoć lokalne samouprave i njenih službi dobili smo rešenje”, rekla je Hamidović.

Bez legalizovanog objekta, Dom kulture nije mogao aplicirati ni za jedna sredstva.

„Krov je već dve decenije problem, tu su i zastarele električne instalacije, vodovodne cevi, fasada, stolarija i sve ostale stvari koje su se prepustile zubu vremena”, kazala je Hamidović.

Prva stavka je popravka krova Doma kulture jer pod njegovim okriljem je i Osnovna muzička škola, Matična biblioteka „Vuk Karadžić”, Kancelarija za mlade i Sportski savez.

Podeli