DruštvoVesti

Predavanje u okviru nedelje borbe protiv raka grlića materice

Za članice Udruženja gluvih i nagluvih Novi Pazar organizovano je edukativno predavanje s ciljem povećanja svesti o značaju preventivnih pregleda i redovnih odlazaka kod ginekologa. Predavanje o borbi protiv raka grlića materice održala je načelnica Dispanzera za žene, dr Mirsada Ličina.

Treća nedelja januara obeležava se kao nedelja borbe protiv raka grlića materice. Mr spec. ginekologije i akušerstva dr Mirsada Ličina navodi da je izuzetno važno da se ode na preventivni pregled grlića materice, kada je moguće otkriti promene u ranoj fazi što daje velike šanse za izlečenje. Osim preventivnih pregleda, važna je i vakcinacija HPV vakcinom, istakla je ova stručnjakinja.

U Udruženju gluvih i nagluvih se trude da za svoje članove redovno organizuju različite aktivnosti, među kojima preovladavaju one koje za cilj imaju unapređenje kvaliteta života i očuvanje zdravlja.

U proseku svake godine registruje se oko 1.100 žena sa karcinomom grlića materice, a od ove maligne bolesti život izgubi više od 400 žena.

 

Podeli