DruštvoVesti

U toku lov samo na određenu vrstu divljači

Sezona lova na zečeve završena je krajem prošle godine, a u toku je sezona lova na samo određenu vrstu divljači. Lov je dozvoljen na divlju svinju, šakala, lisicu, vuka, kunu i divlju mačku. Ovo su divljači kojih ima u našem kraju. Lovci novopazarskog udruženja “Lovac”, kojih trenutno ima oko 700, generalno ocenjuju da je lovna sezona dobra. Oni ipak kažu da je lov za njih lep sport kroz koji se druže. Planirano je da se do kraja lovne sezone na pomenutu divljač, a to je kraj meseca februara, organizuje akcija lova na štetočine.

Novopazarsko udruženje “Lovac”, sastavljeno je od pet društava, a ono od nekoliko sekcija. Svake godine na Skupštini donosi  se plan gazdovanja i aktivnosti koje se moraju poštovati u skladu sa zakonom o lovu.

“Mi na Skupštini donosimo svake sezone odluke i planove po kojima ćemo postupati u skladu sa zakonom kada je lov u pitanju. Razgovaramo i o svim pitanjima koja su vezana za rad i delovanje udruženja, a koji bi samo doprineli unapređenju”, kazao je ispred udruženja “Lovac” Alija Ličina.

Ličina posebno ističe da se sve odstreljene divljači moraju putem izveštaja prijaviti udruženju kako bi se vodila pravovremena evidencija. Prijava je takođe bitna  i zbog slanja uzorka mesa divljači  na ispitivanje da bi se znalo da li je za ljudsku upotrebu ili ne. To je ono o čemu udruženje najviše vodi računa.

“To nam je veoma važno. Nekada se desi da lovci odstrele divljač, ne prijave, konzumiraju, a meso nije prošlo potrebnu kontrolu, zaraženo je i onda je zdravlje ugroženo. Mi to ne želimo, već želimo da postupamo po propisima i da tako ispoštujemo svaku stavku zakona o lovu”, naglašava Ličina.

Ovo je više sportsko udruženje i finansira se samo od uplaćenih članarina lovaca. Inače, društva i udruženje, dužni su i da hrane divljač, tako da deo tog novca koriste za kupovinu hrane koja se nosi u periodu kada je za divljač inače ona najpotrebnija. Takođe, u obavezi su da izgrade takozvane čeke, odnosno lovačke kućice, objekte kojih ima širom područnog lovišta. “Uopšte ne bi bilo loše da se u turističku ponuda grada uvrste i ove čeke koje bi, siguran sam, privukle pažnju turista jer su prelepe i sve se nalaze na lepim lokalitetima”, predliožio je Alija Ličina.

Inače, udruženje “Lovac” svake godine pre početka otvaranja lovne sezone organizuje tradicionalnu manifestaciju “Susreti lovaca” na kojoj se sprovode razne sportske aktivnosti u kojima se nadmeću lovci, organizuje se i izložba pasa, u goste dolaze lovci iz prijateljskih udruženja iz drugih gradova, najboljima se dodeljuju zahvalnice i kroz druženje razmenjuju iskustva. Alija Ličina poziva sve lovce da u toku  lova strogo poštuju propise i zakone kako bi pre svega izbegli kazne, da o odstreljenim divljačima obavezno odmah obaveste udruženje kako bi se vodila pravovremena i tačna evidencija i poziva sve ljubitelje lova, starije od 18 godina, da se učlane i budu deo ove velike sportske porodice.

Biljana Veljović

 

 

Podeli