SvetVesti

Južnoafrički advokati pripremaju tužbu protiv SAD-a i Velike Britanije za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi

Nakon što je Južna Afrika podnijela tužbu protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde (ICJ) za genocid u Gazi, skoro 50 advokata u toj zemlji priprema odvojenu tužbu protiv vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije za saučesništvo u ratnim zločinima izraelskih snaga u Palestini.

Inicijativa, koju predvodi južnoafrički advokat Wikus Van Rensburg, ima za cilj da procesuira saučesnike u zločinu na civilnim sudovima, u saradnji sa advokatima iz SAD-a i Velike Britanije, s kojima je već u kontaktu.

Rensburg, koji je posljednjih nekoliko sedmica pisao pisma raznim zemljama i ICJ-u tražeći da se Izrael i njegove pristalice procesuiraju, počeo se pripremati za podnošenje tužbe protiv dvije zapadne zemlje, uz podršku svojih kolega.

“Sjedinjene Američke Države sada moraju biti pozvane na odgovornost za zločine koje su počinile”, rekao je Rensburg u intervjuu za Anadolu, navodeći detaljno proces u kojem će se Washingtonu i Londonu suditi kao saučesnicima u ratnim zločinima Tel Aviva protiv naroda Gaze.

– Podrška kolega –

Rensburg je rekao da je dobio veliku podršku ostalih kolega u procesu podnošenja tužbe.

“Mnogi advokati su odlučili da nam se pridruže u tužbi. Mnogi od onih koji su se pridružili su muslimani, ali ja nisam. Oni se osjećaju obaveznim da pomognu ovom cilju, ali vjerujem da je ovo što se dešava pogrešno”, rekao je.

Dodao je da je ono što se dogodilo u Iraku može poslužiti kao primjer, napominjući da niko nije smatrao SAD odgovornim za zločine koje su počinili u toj bliskoistočnoj zemlji.

Ali sada ljudi vjeruju da je ono što se događa u Palestini idealan scenario za provedbu pravnog procesa, rekao je južnoafrički advokat, dodajući da su “SAD zauzete trošenjem više novca i više resursa da (dozvole Izraelu op.a.) da počini zločin.”

“Niko ne kaže stani, dosta je bilo”, istakao je Rensburg, dodavši da će postupak za genocid koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred ICJ-om poslužiti kao vodič za njihov slučaj protiv SAD-a i Velike Britanije, te da će oni započeti proces na osnovu ishoda slučaja i koraka koje treba poduzeti UN

– “SAD sada mora biti odgovoran”

Ako se proces ICJ-a protiv Izraela završi u korist Južne Afrike, Rensburg smatra da bi se SAD mogle suočiti sa sankcijama čak i ako ne prihvate presudu.

Presuda ICJ-a će također ojačati slučaj protiv administracije Joea Bidena, dodao je.

Rensburg je rekao da on i njegove kolege u Južnoj Africi vrše pripreme kontaktirajući advokatske firme u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Podsjetivši da Berlin i danas plaća odštetu za zločin genocida koji je počinila Njemačka, Rensburg je rekao “SAD sada mora biti odgovoran za zločin koji je počinio.”

“Mora prihvatiti svoje odgovornosti”, poručio je južnoafrički advokat.

Ističući da su slični slučajevi bili pokrenuti i protiv bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha 2000-ih, rekao je da vjeruju da bi timskim radom mogli uspješno sprovesti pravni proces u inostranstvu.

Dodao je da je Južna Afrika dala jače argumente u slučaju u Hagu, te da ga zastrašuje argument da bi se napad na Izrael mogao ponoviti ako sud presudi u korist Južne Afrike.

Prošle sedmice, grupa od 47 advokata, uputila je otvoreno pismo čelnicima vlada SAD-a i Velike Britanije, navodeći da ne mogu izbjeći odgovornost.

Preuzeto: Anadolu

Podeli