DruštvoVesti

Penzioneri i ove godine besplatno u banje

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) raspisao je oglas za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za 2024. godinu.

Imajući u vidu opredeljena sredstva i prosečne cene u banjskim lečilištima za ovu godinu, procenjuje se da će na besplatan oporavak u neku od banja Srbije po ovogodišnjem konkursu otići više od 21.000 penzionera, što je najveći broj do sada.

Prijava za korišćenje prava na banjsku rehabilitaciju moguća je zaključno sa 25. januarom ove godine.

Višegodišnja je praksa da penzioneri ostvaruju pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjskim lečilištima, u trajanju od 10 dana, kaže za Dnevnik direktor Filijale PIO fonda Mirsad Abdurahmanović. Da bi ostvarili parvo nabesplatan oporavak moraju ispuniti i određeneuslove, objašnjava on.

”Pravo na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija je penzija do 39.850 dinara. Potrebno je i da korisnici osim penzije nemaju druga lična primanja i da nisu koristili rehabilitaciju, počev od oglasa za 2020. godinu. Pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji primaju penziju iz inostranstva, a pod uslovom da je zbir penzija do 39.850 dinara” objašnjava Abdurahmanović.

Uz prijavu penzioner podnosi i penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva, popunjena izjava na propisanom obrascu, gde želi da se koristi rehabilitacija, kao i to da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja i da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u poslednje četiri godine.

Potrebno je da korisnik podnese i izjavu da se ovlašćuje PIO fond da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju, kao i raspoloživu medicinsku dokumentaciju ukoliko je korisnik poseduje, ali da ona nije obavezna.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale PIO fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu na konkurs se može prijaviti 200 korisnika PIO fonda, što je do sada rekordan broj ističe Abdurahmanović. Dodaje da su dosadašnja iskustva bila pozitivna i ističe da se konstatno radi na poboljšanju standarda i zdravstvenog stanja penzionera.

Direktor Filijale PIO fonda u NovomPazaru Mirsad Abdurahmanović podseća da podela pnezionerskih kartica koja je startovala 10 oktobra i dalje traje i da je veliko interesovanje. Zahvaljajući karticama, objašanjava on, penzioneri ostvaruju značajne povoljnosti i uštede.

 

Senada Kalić

 

Podeli