DruštvoVesti

Putevi prohodni, oprez nije na odmet

Uslovi za vožnju su idealni, no oprez nije na odmet, kažu iz novopazarskog preduzeća za puteve. Intervenisali su blagovremeno i spremno dočekali nedavne padavine. 16 ekipa bilo je na terenu.

”Svi putni pravci su prohodni i kolovozi su suvi. U pojedinim visokim predelima ima i vlažnih mesta jer se tamo sneg još otapa zbog čega se vozačima preporučuje dodatni oprez, naročito u jutarnjim satima kada su izuzetno niske temperature i kada sama so koju posipamo ne može da deluje. Tu imamo rešenje da bacamo mešavinu soli i kamenog agregata da ne bi došlo do eventualnog proklizavanja vozila. Za sneg koji je padao pre nekoliko dana bili smo spremni i intervenisali smo na vreme. U prethodna tri dana potrošili smo oko 280 tona industrijske soli i još toliko kamenog agregata” objašnjava za RTV Novi Pazar direktor održavanja u Novi Pazar put Senad Ibragić.

I do zimskih turističkih centara stiže se nesmetano. Ekipe su danonoćno na terenu. Upotreba zimskih pneumatika i opreme, osim što je zakonska obaveza, umnogome olakšava i vozačima ali i putarima.

”Na samom kolovozu nema snega, to smo očistili na vreme. Prohodno je do Kopaonika. Ali svakako da podsetim na zakonsku obavezu i uputim još jedan apel da se na put ne kreće bez zimske opreme, jer nam neretko dodatni problem stvaraju kamioni, odnosno vozači šlepera koji put planinskih centara voze sa neadekvatnim pneumaticima. Oni otežavaju posao i intervenciju našim ekipama na terenu” kaže Ibragić. On podseća da je obavezna upotreba i lanaca naročito ukoliko se vozi put viših predela i puteva trećeg prioriteta gde se u manjoj meri koristi posipni materijal.

I do Golije je prohodno, pristupni putevi su čisti, a olakšavajuća okolnost je da nije bilo vetra pa samim tim ni snežnih nanosa.

 

Senada Kalić

Podeli