DruštvoVesti

Ministar odbrane: Povratak vojnog roka nije poziv na sukobe

Ministar odbrana Miloš Vučević izjavio je danas da su vlada i nova skuština Srbije poslednja instanca koja će odlučiti da li će se vratiti obavezno služenje vojnog roka.  Naglasio je da to ministarstvo i Generalštab vojske neće odustati od te svoje inicijative.

„Mi smo je uputili predsedniku države Aleksandru Vučiću i njegovom kabinetu da čujemo njihovo mijšljenje, zatim će inicijativa ići na javnu raspravu, pa pred vladu i poslanike“, rekao je Vučević za RTS.

Prema njegovim rečima, da li će ta odluka biti doneta videće se u narednom periodu koji neće biti kratak.

„To nije poziv za sukobe, ratove, nije u direktnom odnosu sa onim što nam se na žalost dešava na Kosovu i Metohiji, ali to je razumevanje svih aspekata, geopolitičkih okolnosti, situacije u državi, regionu i pre svega budućnosti Srbije“, rekao je Vučević, koji je i lider Srpske napredne stranke.

On je objasnio da postoji velik deficit u popunjavanju vojske, jer se godišnje na dobrovoljno služenje javi oko 1.500 momaka i devojaka, a sa spiska rezervnog sastava ode oko 60 000 ljudi, zbog napunjenih godina i drugog.

Dodao je da se to dešava u prethodnih 13 godina, od kad je obavezno služenje vojske suspendovano.

„Nek se svako upita koja to država može da izdrži“, rekao je Vučević, podsetivši da je većinska odluka građana da Srbija bude vojno neutralna.

On je naveo, ako se usvoji inicijativa, služenje vojnog roka ne bi trebalo da bude duže od četiri meseca, kao i da će trebati vreme da se pripreme uslovi kao što su adekvatne kasarne, saveremenije nego što su bile nekada.

Autor: Beta 11. jan 2024.

Podeli