DruštvoVesti

Mešihat IZ u Srbiji: Sankcionisati izgrednike

Povodom ponovnog neprimjerenog i nedopustivog božićnog veselja u Priboju, na kojem se pjevalo: „Božić je, pucaj u džamije“, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava zabrinutost, najoštriju osudu i poziva Bošnjake na uzdržanost. Državne organe – policiju i tužilaštvo poziva da, kako se navodi u saopštenju za javnost, hitno reaguju i sankcionišu izgrednike i naručioce, kako bi se očuvali tradicionalno dobri susjedski odnosi, harmonija i suživot u ovom gradu.

Razlog više za zabrinutost jeste činjenica da ponovno pozivanje na pucanje u džamije dolazi nakon ubistva Bošnjaka Ervina Ć. od strane policijskog službenika Igora A. Ubistvo se desilo u maju 2023. godine, zbog sličnog pjevanja prilikom dočeka Božića 2022. godine, ali i veselja početkom iste godine, kada se značajan broj policijskih službenika veselio uz pjesme koje veličaju ratne zločince, genocid i pozivaju na mržnju prema Bošnjacima muslimanima.

Ovom prilikom Mešihat proziva Tužilaštvo u Užicu, koje je odbilo tužbu protiv osobe koja je pjevala istu pjesmu 2022. godine, zbog „nedostatka dokaza“, a oni su bili više nego jasni, te nije adekvatno sankcionisalo one koji su tada izazivali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost. Na taj način ohrabrilo je da i drugi ponovo mogu glasno, horski, pjevati istu pjesmu, jer računaju da Tužilaštvo u Užicu neće moći utvrditi ko je pjevao, te će time opet izostati adekvatna kazna.

Mešihat Islamske zajednice poziva državne organe da se hitno uključe u rješavanje spomenutih problema u Priboju i prate tok započetih procesa koji se vode pred Tužilaštvom u Užicu, kako bi sačuvali povjerenje Bošnjaka. Predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Priboju i čelnike Mileševske eparhije poziva da osude one koji najradosniji kršćanski praznik – praznik mira, slave uz pjesme koje veličaju zločin i pozivaju na pucanje u džamije. To je u potpunoj suprotnosti sa prirodom ovog praznika i poslanicom poglavara SPC upućenoj vjernicima tim povodom – navodi se u saopštenju za javnost Mešihata IZ u Srbiji.

Podeli