DruštvoVesti

Gde je crkve tu je i života, u susret Božiću RTV NP u Bogutovcu

Meštani bogutovačkog kraja započeli su obnovu svoje svetinje, crkve posvećene aspotolima Petru i Pavlu. Crkva sagrađena u prvoj polovini prošlog veka odolevala je brojnim iskušenjima i opstala. Ostao je na svojim ognjištima i narod tog živopisnog mesta poznatog po lekovitim izvorima, čistim rekama i srednjovekovnom Magliču. Vraćaju se mladi, dolaze i turisti, živi crkva, živnuo je i taj kraj.

Protojerej Vlade Veličković po dolasku u Bogutovačku banju pre osam godina, crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, priča nam, zatiče u izuzetno lošem stanju. Kako sloga kuću gradu u dogovoru sa meštanima kreće se sa njenom kompletnom rekonstrukcijom.

Crkva u Bogutovcu u novom ruhu
Crkva u Bogutovcu u novom ruhu

Kamen temeljac ovoj crkvi 1935 godine udara sveti vladika žički Nikolaj Velimirović. U ratom zahvaćenooj Srbiji radovi na crkvi se prekidaju da bi bili nastavljeni tek 1969 godine.

Crkva je kroz decenije odolevala brojnim iskušenjima, priča za RTV Novi Pazar sveštenik Veličković. A tamo gde je crkve tu je i života, kaže on i dodaje da se vraća živalj u Bogutovačku banju.

Crkva posvećena apostolima Petru i Pavlu u Bogutovcu, vazdušnoj banji sa lekovitom vodom, nalazi se u živopisnom selu, dolini srednjovekovnog Magliča. Zbog svega toga posećuju je brojni turisti, domaći ali i strani. Ovde nalaze lek za telo ali i dušu.

Osim na samoj crkvi radilo se i na izgradnji pristupnog puta, te drugih sadržaja.

 

Senada Kalić

Podeli