DruštvoVesti

Početak realizacije projekta RESET

Na uvodnoj konferenciji povodom početka realizacije projekta „RESET  Prekogranična ruta – zelene oči“ predstavnici Regionalne Turističke Organizacije Sandžaka istakli su prisutnima značaj i ciljeve ovog projekta. Glavni cilj projekta je doprinos valorizaciji turističkih potencijala i unapređenju kapaciteta nosilaca turističke ponude u programskom području, kazao je direktor Turističke organizacije Novog Pazara Dejan Belojica.

Savremen trend turizma traži da gost dobije jako veliki broj informacija i destinacija kvalitetnih za kratko vreme. Ovaj projekat će popularizovati naš Grad prvenstveno, ali i ostale koji su obuhvaćeni njim, kazao je za RTV Novi Pazar Belojica.

“Nama je cilj da nam gost što više vremena provede u Novom Pazaru. Da što više stvari vidi. Trenutno naša dužina nekog boravka jeste 2, 2 ipo dana maksimalno. Na ovakav način mi produžavamo boravak gostiju. Dolaze nam gosti iz drugih destinacija, borave u gradu, tako da je ovo sigurno jedna budućnost turizma, savremenog turizma, koji je trenutno u trendu. Možda se za neku godinu to promeni pa bude neki novi trend u pitanju, ali ovo je nešto savršeno i ovakvih projekata treba da bude što više. Projekti koji popularizuju Novi Pazar kao destinaciju koja stvarno ima šta da ponudi i koja je izuzetno, izuzetno visoko kotirana. Ne samo na lokalnim turističkim mapama nego lagano hvatamo poziciju na Svetskim turističkim mapama što se tiče naše turističke ponude”, objasnio je Belojica.

Cilj ovog projekta je stvaranje nove turističke rute od Novog Pazara do Nikšića. Da se pokažu sve prirodne lepote osam opština, četiri srbijanske i četiri crnogorske, kao i da se odradi mapa resursa ovih područja, istakao je direktor Regionalne turističke organizacije Sandžaka Elvir Bogućanin.

“Prvi zadatak ovog projekta je da se odradi mapa resursa koje ovo područje ima mnogo toga da pokaže. Od kulturno istorijskog nasleđa, od biljnog i životinjskog sveta, od prirodnih lepota i svega onoga što može tu da privuče pažnju. Ovo je mnogo dobar i značajan projekat za sve naše kako ugostitelje i turističke vodiče tako i za svu privredu koja može da pruži usluge uz ovu uslugu koja će biti u ponudi u svim velikim agencijama gde će se ta ruta zvati “Zelene oči”, kazao je Bogućanin.

On je takođe istakao da je jedna od glavnih aktivnosti i nabavka katamarana za panoramsko pregledanje jezera Gazivode, gde će tokom cele godine turisti moći da uživaju u lepotama jezera.

“Biće veoma atraktivan katamaran gde će prevoziti turiste koji će uživati u vožnji jezerom. Cilj nam je i da se svi radnici iz Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Nove Varoši aktiviraju i da svi napravimo jedan brende od ove rute koja će biti ponuđena na svim sajmovima”, dodao je Bogućanin.
Ovaj projekat sprovodi Opština Nikšić u partnerstvu sa Regionalnom Turističkom Organizacijom Sandžaka, a u saradnji sa Turističkom organizacijom Nikšić. Projekat sufinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020.

Alma Ademović

 

Podeli